• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Növekszik az igény a tiszta levegőre

Lapszemle 2019.11.01 Forrás: magyarnemzet.hu
Növekszik az igény a tiszta levegőre

A vegyes tüzelésű kályhákba több olyan dolog is kerül, ami ugyan éghető, de az égésterméke kifejezetten káros az egészségre.

A hideg idő beköszöntével elérkezett a légszennyezettségi határérték-túllépések időszaka is. A téli hónapokban a levegő minősége jelentős mértékben függ az időjárástól, de a háztartási tüzeléssel járó szennyező anyagoknak is egyre jelentősebb szerep jut. A helyes és pénztárcabarát fűtési módokról az Agrárminisztérium a Herman Ottó Intézettel és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal a Fűts okosan! kampány keretében tájékoztatja a lakosságot - írta a magyarnemzet.hu.

– A lakosság esetében ideális megoldás a távfűtés, amelynek során egy-egy nagy, energetikailag hatékony, a fent említett követelményeknek megfelelni köteles erőművekben állítják elő a hőt. A földgázzal fűtők ennél kevésbé környezetkímélők, ám a gázkészülékek kibocsátási értékei még mindig lényegesen jobbak, mint a vegyes tüzelésű kazánoké, cserépkályháké – tért rá a lakossági fűtés okozta szennyezés alapproblémájára Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára. – Ezekbe a készülékekbe gyakran bármi éghetőt beledobnak, tekintet nélkül arra, hogy az égéstermék mennyire káros az egészségre. A hatóság nehéz helyzetben van ezen a területen, ugyanis nem lehet ott több millió háztartásban.

A lakosság nagy része egyébként tisztában van azzal, hogy a szennyezett levegőt belélegezni nemcsak kellemetlen, hanem egészségkárosító is. A tárca felmérése szerint egyre többeket érdekel a levegőminőség, a válaszadók negyede tartja a légszennyezettséget az egyik legsúlyosabb környezetvédelmi problémának.

Az államtitkár elmondása szerint a megkérdezettek ugyanakkor a valós 85 százalék helyett csak 15 százalékban tartják felelősnek a lakossági fűtést, inkább az ipart és a közlekedést okolják, vagyis nem érzik a saját felelősségüket a légszennyezés kialakulásában. Beszédes, hogy önbevallás alapján a válaszadók mintegy 14 százaléka fűt hulladékkal is, ám nincsenek feltétlenül tisztában azzal, hogy ez helytelen. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink