• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Romániában hétfőtől igényelhető a vakcina negyedik adagja

Hírek 2022.05.11 Forrás: MTI
Romániában hétfőtől igényelhető a vakcina negyedik adagja

A 4. oltást elvileg a 60 év felettieknek ajánlja a szaktárca, de bárki megkaphatja, aki elmúlt 18 éves és előzőleg mRNS vakcinát kapott.

Hétfőtől kezdődően igényelhető Romániában a koronavírus elleni oltás negyedik adagja - tudatta szerdán az egészségügyi minisztérium.

A negyedik dózisként beadandó Pfizer-vakcinát elvileg a 60 év felettieknek ajánlja a szaktárca, de bárki megkaphatja, aki elmúlt 18 éves, és az első három alkalommal mRNS (hírvivő ribonukleinsav) vakcinát - vagyis Pfizert vagy Modernát - kapott. A negyedik dózist a koronavírus elleni oltási központokban vagy az immunizációs programba bekapcsolódott családorvosi rendelőkben kérhetik azok, akik legalább négy hónapja kapták meg az oltás harmadik, megerősítő adagját.

Romániában egyébként ebben az időszakban sorra zárnak be az oltópontok. Az alacsony immunizációs hajlandóság miatt a szaktárca úgy döntött, hogy június 30-ig valamennyi, a koronavírus elleni oltási kampány miatt tavaly kialakított oltópontot felszámolják, és a koronavírus elleni oltásokat is a családorvosi rendelőkre bízzák. A háziorvosok többsége azonban nem vállalja a feladatot, az anyagi kockázatokra hivatkozva, ha ugyanis a felhasználatlanul maradt, lejárt szavatosságú vakcinák aránya meghaladja a 25 százalékot, azt a szaktárca velük fizettetné meg. Azt állítják, a jelenlegi, alacsony oltási hajlandóság mellett nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy az öt-, hat- vagy tízadagos kiszerelésben forgalmazott vakcinákat nem lesz kinek beadni, miután egy-egy jelentkező miatt megkezdenek egy új csomagot.

Romániában eddig 8 millió 126 ezer ember, a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,85 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát koronavírus ellen. Múlt héten 929-cel nőtt a beoltottak száma.

Az országban - az ortodox húsvét utáni megtorpanást követően - ismét csökken az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. A minisztérium szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában 705 új eset volt, ami tíz százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától, és hét halálos áldozatot regisztráltak. A kórházakban 913 koronavírusos beteget ápolnak (csaknem 20 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban), közülük 144-en részesülnek intenzív terápiában.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink