• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szegeden szimbiózisban működik az egyetem és a TritonLife

Hírek 2021.11.06 Forrás: Weborvos Szerző:
Szegeden szimbiózisban működik az egyetem és a TritonLife

„Hiszem, az állami ellátásnak és a magánegészségügynek egymást segítve, egymás mellett kell működnie”.

Hatalmas tervekkel kezdte meg működését a TritonLife Csoport három éve, amikor megvette a budapesti Róbert Magánkórházat. A cél: egy magánegészségügyi hálózat létrehozása, amely két fővárosi és tíz vidéki privát kórházból áll. Ez a hálózat pedig az alapja azoknak a kiválósági központoknak, amelyekben különféle szakmák nemzetközi hírű orvosaival szerződnek le. A nagyívű terveket kissé megakasztotta a járvány, de még így is a cég a Róbert Kórház mellett már megnyitott két budapesti járóbetegrendelőt, a TritonLabs-ot, a budaörsi és debreceni magánkórházát és nem rég Szegeden is kitárta kapuit, 2 műtővel 24 ággyal a TritonLife legújabb magánegészségügyi központja. A helyi tervekről dr. Bartha Lászlót, a szegedi kórház igazgatóját kérdeztük.

-        Miben más a szegedi TritonLife, mint a többi magánellátó?

-        Olyan szolgáltatást igyekszünk nyújtani, ami vertikálisan és horizontálisan is lefedi a rendszert. Ez azt jelenti egy szakmánál, hogy mi megfogjuk a beteg kezét és végigvezetjük a teljes ellátásán az anamnézis felvételétől a gyógyulásig. Mindezt egyre több szakmában igyekszünk megtenni, már most pár héttel a nyitás után csaknem 20 járóbeteg és 8 egynapos sebészeti ellátásban nyújtunk segítséget a betegeknek.

-        Korábban azt mondták a magánegészségügyre, hogy kimazsolázzák a könnyebb, kisebb felelősséggel járó szakmákat. Ön mit gondol erről?

-        Nem hiszem, hogy az egészségügyben lenne olyan, hogy könnyű szakma és nehéz szakma. Egyébként az ön megfogalmazása szerint, ha már azt vesszük, a műtétes szakmáink a nehezek közé tartoznak. A lényeg azonban az, hogy a beteg a lehető legmagasabb szintű ellátást kapja, a legjobb orvosoktól. Ezért is hozta létre a Tritonlife a kiválósági központjait nemzetközi hírű szakorvosokkal, akik, ha kell Debrecenben, ha kell Szegeden gyógyítják a betegeket.

-        Kiválósági központnak nevezik ezeket a „műhelyeket”. Valamilyen audit alapján kapták ezt a minősítést?

-        Attól kiválósági központ, hogy a szakami vonalat az ország legjobb szakembereinek irányítása és befolyása alá rendezzük, ezzel biztosítjuk, hogy minden ellátóhelyünkön egységes protokollok és sztenderdek alapján látjuk el a pácienseinket. Ráadásul a világon elérhető legmodernebb eszközökkel és technikákkal orvosoljuk problémáikat, és hogy a vidéki pácienseink is hozzáférnek olyan budapesti, vagy vidéki egyetemi városokban ténykedő szakemberekhez, akikhez egyébként nem férnének hozzá. Összegezve mi országos kórházi osztályokban gondolkodunk és a vidéki ellátóhelyeinkkel ennek tárgyi feltételeit teremtjük meg. És visszatérve a kérdésére természetesen a betegek elégedettsége alapján nevezzük kiválónak ezeket a központokat. A pácienseink elégedettségét pedig folyamatosan monitorozzuk. Itt Szegeden is, bár még csak nem rég nyitottuk, számos visszajelzést kaptunk, szerencsére kivétel nélkül pozitívat.

-        Nemcsak az állami ellátásban okoz gondot a szakemberhiány, hanem a privát ellátás is gyakran szenved ettől a problémától. Önöknél Szegeden milyen a humánerőforrás helyzete, mennyire nehezítette, esetleg könnyítette meg a helyzetüket az új jogállásról szóló törvény, amelynek egyik célja volt, hogy az állami és a privátellátást kettéválassza?

-        Nagy szerencsénk, hogy mi egy orvosegyetemi városban működünk, ott, ahol az egyetem számos nagyszerű tudóst, orvost adott a világnak, és ahol jelenleg is sok kiváló szakember dolgozik a klinikákon. Ráadásul kifejezetten jó a kapcsolatunk az egyetemmel, szinte szimbiózisban élünk. Ez is garantálja nálunk az ellátás színvonalának biztonságát.

-        A szimbiózis azt is jelenti, hogy sokan dolgoznak önöknél másodállásban olyanok, akik főállásban az egyetemen?

-        Ezt is jelenti, de azt is, hogy hiszem, az állami ellátásnak és a magánegészségügynek egymást segítve, egymás mellett kell működnie. Hiszen nemcsak mi profitálunk az egyetem magas színvonalából, hanem ők is segítséget kaphatnak tőlünk az ellátásban. A törvény pedig szerintem nem feltétlenül a szétválasztásról, hanem inkább arról szól, hogy tiszta helyzet teremtődjön.

-        Mik az első tapasztalatok, mely szakmák iránt érdeklődnek leginkább a betegek?

-        Abszolút van érdeklődés, de nehezen tudnám megmondani mely szakmákat preferálják a páciensek. Valójában mindet.

-        Ha ilyen nagy a forgalom, netán már várólista is van?

-        Azt azért nem, de például gasztroenterológiában már van olyan rendelés, amelyre már csak a következő hétre tudunk időpontot adni. De azért még bőven van kapacitásunk. Kell is hiszen mi nemcsak Szegedről, hanem három dél-alföldi megyéből, sőt a határon túlról, Temes megyéből Vajdaságból is várunk pacienseket. Úgy számolunk, hogy egy év múlva heti 40-50 műtétünk lesz és járóbeteg forgalomban elérjük ennek a számnak az ötszörösét.

                                                                                   ...............

Sajtóhírekből tudható, hogy a Tritonlife hol kíván még terjeszkedi: Budapesten például a korábbi Szt. Lukács Magánkórház Kartács utcában található épületében alakítanak ki egy 4 műtős, 40-45 ágyas központot. Vidéken Kaposváron, Szombathelyen, Miskolcon, Egerben, Győrben, Kecskeméten és Pécsett kíván kórházat nyitni a jövőben a Tritonlife.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink