• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Szívbarát étterem kampányt indított egy civil szervezet

Hírek 2022.02.14 Forrás: Weborvos
Szívbarát étterem kampányt indított egy civil szervezet

A későbbiekben védjegyet vezetnének azoknak az éttermeknek, akik a szívbarát fogásokat állandó ételként kínálják az étlapon.

Egyedülálló kezdeményezést indít a SZÍVSN országos betegegyesület, a Magyar Kardiológusok Társaságának hivatalos betegszervezete. A Szívbarát étterem – kampány február 11-én startolt, és egy hónapja alatt a jelentkező éttermek, valamint az ott készülő magas minőségű, korszerű konyhatechnikával készülő ételek is fókuszba kerülhetnek - adta hírül az egyesület közleménye.

Hazánkban minden második halálok szív- és érrendszeri eredetű. A legtöbb embert emiatt veszítünk el, 30 ezer életet. Évente 16 000, óránként két szívinfarktust regisztrálnak. Az infarktus kezelés után 1 évvel a betegek 20 százaléka meghal. Évente 20 000 emberéletet követelnek a szív-érrendszeri betegségek: magas koleszterin, magas vércukorszint, magas vérnyomás, mozgáshiány miatt. Becslések szerint 3 millió magyar ember magas vérnyomással él, 1 millió páciens nem is tudja, hogy magas a vérnyomása, mert nem méri. És ezek még a Covid19 járványt megelőző adatok!

„Kezdeményezésünk célja kardiológusaink és SZÍVSN dietetikusai segítségével hiteles információkkal szolgálni a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, valamint azok számára, akik mindent meg akarnak tenni a betegség elkerülésére, amiben ma a legtöbb embert veszítjük el hazánkban. Ezzel a céllal havonta új éttermet keresünk fel és beszámolunk az ott eltöltött időről, hogy az adott étterem milyen valóban szívbarát ételt kínál, az étel ízét, minőségét a szívbetegek fogják az adott szempontok alapján, havonta értékelni. Év végén a győztes elnyeri az Év szívbarát SZIVSN étterem díját. Ehhez hívtuk az éttermeket, hogy kezdetben egy hónapon át tegyenek az étlapjukra ilyen minőségi szívbarát ételeket. Későbbiek során olyan”védjegyet” vezetnénk be, amelyet azok az éttermek kapnak, akik állandó ételként kínálják ezt az étlapon.

A SZÍVSN országos betegegyesület 10 éve jött létre a Semmelweis egyetem Városmajori klinikáján. Diplomás szakdolgozók és páciensek alkotják, akik kézen fogják a szívbetegeket és segítenek tájékozódni a beavatkozások utáni életmód változtatásában, átbeszélik az öngondoskodás felelősségét. Elsődleges célunk 20 kardiológiai központban a SZÍVSN PILOT koordinátoraival közösen a szívbetegek érdekvédelmével foglalkozó betegszervezet ismertebbé tétele.  Az életmód változtatáshoz indítjuk a SZÍVbarát étterem kampányunkat, amihez minden étterem és minden érdeklődő jelentkezését várjuk. Nem pár hetes kampányban, hanem több évben gondolkodunk, nem csak Budapestre, hanem 20 nagyvárosban kapcsolódó érdeklődőkre, vendégekre, vendéglőkre, éttermekre is számítunk. Honlapunkon figyelemmel kísérhetik a kampány alakulását, a recepteket és a SZÍVSN védjegy odaítélését”—mondta el a megnyitón Bernáth Lukács Zsuzsanna a betegegyesület elnöke. 

„Orvosként a szívbetegekkel leggyakrabban akkor találkozunk, amikor valamilyen nemkívánatos esemény történi, mely után gyakran hosszabb távú kezelés, rehabilitáció szükséges. Tény, hogy mi orvosok, leginkább a gyógyszerek, a kézzel fogható terápiák, beavatkozások világában gondolkodunk. Ugyan tudjuk, hogy megannyi fontos, az orvosi munkán kívüli része is van a megelőzésnek, vagy a betegek állapotának fenntartásában, de egyszerűen gyakran nincs elég időnk arra, hogy ezekről beszéljünk velük. Nagyon nagy áttörés, hogy a 2021-es kardiovaszkuláris prevenciós irányelv, ami nekünk, orvosoknak szól, kitér pont arra, amiről lényegében most ez a kampány is szól, így például a szívbarát ételek, éttermek ”védjegyéről”. Én kardiológusként csak helyeselni és támogatni tudom ezt a kitűnő iniciatívát, mely még jobban aláhúzza, hogy a prevenció nem minden körülmények között jár lemondással, hanem olyan módon is történhet, ami örömforrást is jelenthet a paciens számára, és egyben köszönöm a SzívSN-nek, hogy egy korszerű európai irányelvben javasoltak szerint valósítja meg ezt a civil kampányt! mondta el Prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja.

„Az egészségügyi ellátásban az orvos, dietetikus, páciens közös együttműködése jelentősen javítja a kezelés hatékonyságát, a páciens életminőségét és egészségtudatosságát. Fontos, hogy az orvos segítséget nyújtson a beteg motiválásában, hogy felhívja a figyelmét az étrendváltoztatás fontosságára, gyógyulást elősegítő hatására, a dietetikus felkeresésére és biztassa a diétás célok megvalósítására. A dietetikus által kivitelezett komplex táplálkozási intervenció, dietoterápia nélkülözhetetlen eleme a kezelésnek. A dietetikus által megtervezett, megvalósított és monitorozott dietoterápia a kardiovaszkuláris betegségek prevenciójának minden szintjén, valamint az életmód-terápia részeként is alapvető fontosságú. A tanácsadás célja, hogy a páciens képes legyen a hétköznapokban is alkalmazni, betartani az előírásokat és ne függessze fel az ünnepek alatt, vagy akár egy éttermi ebéd esetén. A dietetikus segítségével az érintett megtanul az adott élethelyzetben a táplálkozását tekintve a legjobb döntést meghozni” – mondta Erdélyi Alíz dietetikus MSc a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

 „Nincs gond egy finom kenyérrel, akár kacsazsírral, de nem mindegy, hogy mekkora az a szelet és milyen vastagon kenjük meg. Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk, mennyi sót, és milyen fűszereket használunk. Érezzük meg a zöldségek ízét, nem kell semmit elrontani a sok fűszerrel, és fontos, hogy, ha lehet, itthoniakat válasszunk, és azokat is a szezonjukban együk. Ha pedig beülünk egy étterembe, próbáljuk ki, hogy egy tál zöld salátával kezdünk és meglátjuk, hogy egészen más érzéssel állunk fel az asztaltól. A mediterrán étrendből nagyon sokat vehetünk át. A testünk üzen, csak hallgassunk rá!” – adott néhány gyakorlati tanácsot Gianni Annoni televíziós műsorvezető, gasztronómus.

A gasztronómia mindinkább az emberek hétköznapjainak szerves részévé válik, akár a mindennapi étkezés, vagy a társadalmi élet terén. Ugyan sokat hallunk egészséges, egészségtelen ételekről (egyáltalán vannak-e tényleg ilyen kategóriák?), készítési eljárásokról, de gyakran tévhitek tömkelege zúdul az emberekre. Meg akarjuk mutatni, megismertetni a tudatos étkezés szerepét a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, gondozásában. Bizonyítani, hogy nem aszkéta életmódot kíván az egészség, nem feltétlenül a lemondás, a tiltólisták segítenek, hanem okos választások, mert a szívbarát étkezésnek ezer arca van - írták.

Legolvasottabb cikkeink