• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szürkehályog-műtét: 6 hét

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Az országban átlagosan egy évet kell jelenleg várni szürkehályog-műtétre – Szegeden maximum 6 hetet.

A szürkehályog-műtétekre legendásan hosszú várólistákat vezetnek Magyarországon: szinte nincs olyan egészségügyi intézmény, ahol egy éven belül sorra kerülnének a betegek. 2011-ben még a szegedi szemészeti klinikán is 12-14 hónapos előjegyzési listát vezettek, ezt azonban mostanra 6 hétre sikerült csökkenteni, a nyári időszakban pedig vélhetően még ennél is rövidebb lesz a várakozási idő. Ez az országban egyedülálló – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

A korábbiakhoz képest sokkal többet tudunk operálni – magyarázta a siker okát Facskó Andrea tanszékvezető egyetemi tanár. Három éve, amikor átvettem a klinika vezetését, havi 150 műtétet végezhettünk, most 370-et. Több mint duplájára nőtt a teljesítményvolumen-korlátunk. A megnövelt kapacitáshoz viszont nem kaptunk arányosan ennyivel több szakembert, így mindenképpen a csapat eredménye, hogy ilyen kiemelkedően tudunk dolgozni. Egyrészt komoly szervezést igényel a beosztás elkészítése, másrészt mindenkinek tovább tart a munkaideje – tette hozzá Facskó Andrea.

Szegeden évente 81 ezer ambuláns beteget látnak el, ehhez jön napi 25-30 gyerek, amióta a gyermekklinikától átvették ezt a feladatot. Ahogy a professzor asszony fogalmazott, tavaly annyi beteget megvizsgáltak, mint Kecskemét lakossága. A számok viszont nem mehetnek a minőség rovására – hangsúlyozta a szakember.

A most zajló felújítás is éppen a megnövekedett betegforgalom logisztikai rendezését szolgálja: az ambulanciát boxosítják, hogy ne 3-4 beteg legyen bent egy helyiségben egyszerre, amire jelenleg rá vannak kényszerítve.

Nem ez az egyetlen beruházás a klinikán. A műtőt átépítették, korszerűsítették, és modern műszerekkel szerelték fel, olyan mikrosebészeti beavatkozásokat is lehetővé téve, amelyekkel akár egynapos sebészetté is át lehetett alakítani bizonyos műtéttípusokat – emeli ki a portál, amely megírja azt is, hogy megépült az új szemészeti őssejtlabor is, amelyet – pályázati pénzből - már csak fel kell szerelni. Itt olyan kutatásokat végeznek majd, amelyek célja, hogy a humán retina pigmentjeiből hozzanak létre munkára bírható sejteket – például szaruhártya-betegségek regenerálására.

Legolvasottabb cikkeink