• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több mint 200 ezer szívelégtelenségben érintett beteg

Hírek MA 12:28 Forrás: Weborvos
Több mint 200 ezer szívelégtelenségben érintett beteg

A kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága.

A szív- és érrendszeri betegségek jelentik továbbra is a vezető halálozási okot Magyarországon. A szívelégtelenség a felnőtt népesség körülbelül két százalékánál jelentkezik, ennek megfelelően világszerte hozzávetőlegesen 64 millió, az Európai Unióban 15 millió, hazánkban pedig több mint 200 ezer beteget érint. 1  E betegségben szenvedők körében az éves halálozási arány hazánkban – részben  a késői  diagnózis miatt – több, mint 15 százalék 2, azaz a leggyakoribb ráktípusokéval egyezik meg. A

Többek között az Európai Egészségügyi Rendszerek és Politikák Megfigyelőközpontja és  OECD kutatási eredményei  is megerősítik, hogy a magyar lakosság egészségi állapotát jelentős mértékben befolyásolják az életmóddal összefüggő tényezők.3 Magyarországon a várható élettartam öt évvel elmarad az európai átlagtól, és ez nagyrészt olyan megelőzhető kockázati tényezőknek tudható be, mint a magas vérnyomás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. A Magyar Kardiológusok Társaságának  célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségek nagyrészt megelőzhetőek, jól diagnosztizálhatók, és hatékonyan kezelhetők. 

Szívügyeink hátterében

Az egyik gyakori szív- és érrendszeri megbetegedés, a szívelégtelenség hátterében a szív pumpafunkciójának károsodása áll. Amikor a szív összehúzódásában vagy elernyedése károsodik, akkor nem tudja ellátni feladatát, nem képes a szervezet számára megfelelő mennyiségű vért pumpálni, ezt az állapotot nevezzük szívelégtelenségnek. A kórképekhez gyakran társulnak egyéb betegségek is, például a szívkoszorúér-megbetegedés, az elhízás, a diabétesz, a tartós magas vérnyomás és az idült vesebetegség (CKD); legismertebb tünetei a fáradékonyság, lábdagadás és a nehézlégzés, melyek könnyen felismerhetőek, ha a betegek tisztában vannak azzal, hogy a tünetek mögött mi húzódhat meg. 

Prof. Dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke kiemelte: „A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése egyéni és társadalmi szinten, gazdasági szempotok alapján is kulcsfontosságú feladat. Az egészséges életmódra való nevelés, a rendszeres szűrővizsgálatok, valamint a közösségek támogatása alapvető jelentőségű a lakosság szív- és érrendszeri egészségének javítása érdekében.” 

Nővérek a főszerepben

A szívelégtelenségre specializálódott nővérek jelenléte elengedhetetlen, hiszen nem csak az orvos munkáját segítik, hanem a megfelelő szaktudás és képzés mellett önálló tevékenységet is végeznek, szélesítve az ellátást, tovább javítva az elengedhetetlen orvos-nővér-beteg kapcsolatot, ezzel javítva a betegek elengedhetetlen együttműködését. Az MKT és az AstraZeneca együttműködésében a nővérek továbbképzésére helyezték a hangsúlyt, hiszen a nővérek részt vesznek a szívelégtelen betegek oktatásában, utánkövetésében a betegek kórházi elbocsátása után, ezen tevékenységek nagyban csökkentik az újbóli kórházba kerülés kockázatát. 

Szeptember végén az egészséges szívé a főszerep

A Szív Világnapja idén szeptember 29-én került megrendezésre, melynek keretében az egészségügyi szervezetek és gyógyszeripari szereplők nemzetközi szinten még kiemeltebben hívták fel a rendszeres szűrővizsgálatok szerepére a figyelmet és kihangsúlyozták, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság körében továbbra is a vezető halálozási okot a szív- és érrendszeri betegségek jelentik, közöttük több, mint kétszázezer 18 év feletti lakos érintett szívelégtelenségben.

Hivatkozás:

1. A,Norhammar; J,Bodegard;  M, Vanderheyden;  N, Tangri;  A,  Karasik; A,P, Maggioni6,  K, A, Sveen; T, Taveira-Gomes; M, Botana; L, Hunziker; M, Thuresson; A, Banerjee; J, Sundström, A,  Bollmann: Prevalence, outcomes and costs of a contemporary, multinational population with heart failure - Volume 109, Issue 7-BMJ Journals-2023

2. Tomcsányi János Orv Hetil. 2020; 161(24): 1012–1014.

3. State of Health in the EU Hungary Country Health Profile 2023 WHO; https://eurohealthobservatory.who.int/publications/m/hungary-country-health-profile-2023