• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új nővérszállót adtak át Kecskeméten

Regionális hírek MA 15:05 Forrás: MTI
Új nővérszállót adtak át Kecskeméten

A 1,5 milliárd forintból megépült nővérszálló 2000 négyzetméteres, 80 férőhellyel rendelkezik, 21. századi színvonalú.

Átadták a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház új, 1,5 milliárd forintból megépült nővérszállóját csütörtökön Kecskeméten. Az átadóünnepségen Takács Péter, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkára azt mondta, az ápolás az egyik legszebb hivatás, amit az ember választhat magának. Kiemelte: a magyar kormány az egészségügyi szakdolgozók anyagi megbecsülésén túl az életkörülmények javítását is folyamatosan célul tűzi ki.

Az államtitkár ismertette, az elmúlt két évben komoly mértékű szakdolgozói béremelés valósult meg, aminek az éves forrásigénye beépülő jelleggel bekerült az egészségügyi költségvetésbe. Ez 240 milliárd forint évente, de szükség van az életkörülmények egyéb javítására is - tette hozzá.

Takács Péter elmondta, a magyar szakdolgozók a képzésük során nagyon jó kompetenciákra tesznek szert, nagyon értékes tudást kapnak.

Bejelentette: most ősszel a kormány elé visz egy szakdolgozói kompetenciacsomagot, amiben a jól képzett felsőfokú és egyetemi végzettségű szakdolgozók olyan beavatkozásokra, terápiás lehetőségekre kapnak majd jogosultságot, amit eddig csak orvosi diplomával lehetett megtenni, de szakképesítésük őket feljogosítja erre. Ennek a jogszabályi keretei lesznek a következő lépések - fűzte hozzá.

Az államtitkár a teljes projektről szólva kiemelte: nemcsak a kecskeméti nővérszálló érintett benne, hanem 15 kórház, ahol összesen 13 milliárd forintból 1500 férőhelynyi nővérszállót újítottak fel vagy építettek. 

Az átadott, 1,5 milliárd forintból megépült nővérszálló 2000 négyzetméteres, 80 férőhellyel rendelkezik, 21. századi színvonalú, és a legmodernebb műszaki, hőháztartási, energetikai szempontoknak is megfelel - ismertette Takács Péter.

Az államtitkár kitért arra, hogy Kecskeméten van egy jól működő szakképzés, "a kórház humán erőforrása még a nehéz pályahelyzet ellenére is a szakdolgozói fronton abszolút biztosított", van egy tervszerű és pontos menedzsment, amely több évre előre gondolkodva hasonló beruházásokat valósít meg, mint ez a nővérszálló. Kiemelte: a magyar kormány "abszolút támogatja ezeket a helyi elgondolásokat".

Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, az új nővérszálló mérföldkő az ápolók, az orvosok és valamennyi egészségügyi dolgozó számára, hiszen egy kulturált, méltó lakhatási körülményeket tud biztosítani. A fejlesztés új fejezetet nyit a város egészségügyi ellátásában, a Bács-kiskun Vármegyei Oktatókórházban és az ott dolgozók életében is. Az alpolgármester kiemelte: a beruházás a város vonzerejét is jelentősen növeli, hiszen mostantól egy vonzóbb lehetőséget kínál az egészségügy iránt elkötelezett szakembereknek, akik Kecskeméten kívánják elkezdeni élethivatásukat, felépíteni karrierüket. 

Lénárt Endre, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókorház megbízott főigazgatója elmondta, az új nővérszálló nem csupán egy puszta építészeti projekt, "ez egy teljesen más dimenziója az egészségügynek". Mint fogalmazott, a kórház vezetőségének mindig is fontos volt, hogy az ott dolgozók lakhatási körülményeit támogassa.

A beruházásról közölt sajtóanyagban azt írták, a kecskeméti nővérszálló az Egészségügyi szakellátók szállóinak fejlesztése című projekt keretében valósult meg, amelynek összköltsége 13 milliárd forint volt.

A kétszintes épületben 20 kétszemélyes, valamint 40 egyszemélyes garzonlakást alakítottak ki. Mindegyik lakóegység fürdőszobával és konyhasarokkal felszerelt. A fejlesztésben 70 parkolóhely és 10 kerékpártároló is készült.