• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Túl vannak az ezredik májtranszplantáción az SE-n

Egészségpolitika Frissítve 2019.09.15 Forrás: Weborvos - Sermmelweis Hírek
Túl vannak az ezredik májtranszplantáción az SE-n

Egy-egy májtranszplantációért 16 millió forintot fizet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

Megtörtént az ezredik beteg májtranszplantációja a napokban a Semmelweis Egyetemen. A beavatkozás egy végstádiumú, májcirrózistól szenvedő, 61 éves nőbeteg életét mentette meg. A beteg jól van, már a sebészeti osztályon lábadozik, adta hírül a Semmelweis Egyetem, amelynek Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján érhető el csak ez a beavatkozás hazánkban. Lassan negyedszázada, hogy alkalmazzák itthon is a májtranszplantációt, és természetesen az SE klinikáján végezték az elsőt. A beavatkozások során, beleértve az előkészítést és utókezelést, több mint ötven szakember összehangolt munkájára van szükség.

Egy-egy májtranszplantációért 16 millió forintot fizet a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő. Finanszírozási korlát miatt nemcsak máj-, de más szervátültetés sem maradt el itthon. A rendelkezésre álló keretösszeget mindig az előző évben nyújtott transzplantációs tevékenység alapján határozzák meg, és az esetlegesen jelentkező többlet finanszírozási igényt a finanszírozási év végén belső átcsoportosításokkal kezelik.

Az egyik legerősebb év volt a 2018-as szervdonáció szempontjából, tíz százalékkal nőtt a szervdonációk száma, s tavaly történt meg a tízezredik szervátültetés az immár 45 éves transzplantációs történetünkben. Kiemelkedően magas Budapest szervdonációs aktivitása az OKITI, a Honvédkórház és a nemrég bekapcsolódott SE Korányi Tömbnek köszönhetően - cikkünk az életet adományozó kórházakról.

A betegek mindössze átlagosan egy évet várnak átültethető májra, de az életmentő beavatkozások esetében jóval rövidebb lehet a várakozás. Tavaly 80 májra várakozó beteg kapott új szervet.

Az ezredik beavatkozásról tartott hétfői tájékoztatón Kóbori László, az SE transzplantációs és sebészeti klinikájának igazgatója hangsúlyozta, minden szervtranszplantáció komplex és összehangolt együttműködést kíván a műtétben résztvevő szakemberektől, így volt ez az 1000. beteg májtranszplantációjánál is. Mint elmondta, a beavatkozást egy végstádiumú, májcirrózistól szenvedő 61 éves nőbetegen végezték el. Az operáció tele volt kihívásokkal, de jól sikerült. A beteg már jól van, a májfunkciója teljesen normális, a sebészeti osztályon lábadozik, a következőkben az utógondozása zajlik majd a klinikán – tette hozzá.

Az igazgató a jövőbeni tervekről szólva elmondta, most a gyermektranszplantáció és az élődonoros transzplantáció továbbfejlesztése a cél, illetve minél korábban szeretnék fejleszteni az úgynevezett „Split programot” is, melynek lényege, hogy a beültetésre kerülő májat kétfelé választják, így egy szerv adományozásával egy felnőtt, és egy gyermek transzplantációja válik lehetségessé - mondta az igazgató az egyetemi portál összefoglalója szerint.

A Semmelweis Egyetemen az idei évben (szeptember 15-ig) 115 vese, 58 máj, 43 szív, 3 hasnyálmirigy átültetés történt, továbbá az Országos Onkológiai Intézettel együttműködésben 13 tüdőtranszplantáció. 

Film a transzplantációról - A holtak, akik életet mentenek.

Képünk illusztráció a filmből

Legolvasottabb cikkeink