• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új távlatok a gerincvelősérültek rehabilitációjában

Hírek MA 09:19 Forrás: Weborvos
Új távlatok a gerincvelősérültek rehabilitációjában

A SE klinikáján számos rehabilitációs robotikus eszköz mellett az exoskeletonnal végzett járásgyakorlást is támogatja az egészségbiztosító.

A gerincvelősérültek rehabilitációjában az elmúlt évtizedekben számos technológiai újítás jelent meg, ezek közül kiemelendők az alsó végtagi, aktív robotikus eszköz rendszerek, más néven alsó végtagi humán exoskeletonok. Ez az innovatív technológia lehetővé teszi azt, hogy a teljesen bénult gerincvelősérültek egy részét mobilizáljuk: az eszköz segítségével – további segítő nélkül – képesek járni és lépcsőzni. 

„A járógép robotok által elérhető aktív életvitelnek igazoltan pozitív hatása van a potenciális egészségügyi komplikációk megelőzésében” – emelte ki köszöntőjében Dr. Cserháti Péter, a Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikájának igazgatója (belső fotónk). Beszámolt arról, hogy a Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikája jogelődjében, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben egy pályázat révén 2019 óta elérhető a ReWalk rendszer. Nemrégiben zárult hosszabb kutatásuk, amelyben a ReWalk eszközzel végzett rehabilitáció hazai terápiás előnyeit vizsgálták. Dr. Cserháti Péter hangsúlyozta az eszköznek a társadalmi inklúzió terén betöltött szerepét is. 

 

Dr. Cserháti Péter kiemelte azt is, hogy 2023. szeptember 1-étől a Klinikán számos egyéb rehabilitációs robotikus eszköz mellett az exoskeletonnal végzett járásgyakorlást is támogatja az egészségbiztosító. Sőt 2024. szeptember 1-étől ez további két fővárosi, illetve öt vidéki rehabilitációs centrumban vált lehetővé felnőtt és gyermek betegek számára. 

Vadászi Zoltán, a hazai forgalmazó Fototronic Kft. üzletágvezetője kiemelte, hogy a Rewalk az egyetlen olyan exoskeleton jelenleg, ami USA és EU hatósági (FDA, CE/MDR) minősítéssel is rendelkezik, és otthoni használata is engedélyezett az önálló járás biztosítása érdekében. 

Mela Ikanovic, a gyártó Lifeward GmbH. elnökhelyettese nemzetközi példákkal mutatta be a rendszer használatával elérhető gazdasági előnyöket is: Németországban szakorvosi javaslattal az érintett betegek széles köre számára vált elérhetővé ez az eszköz otthoni és munkahelyi aktivitáshoz. 

A ReWalk rendszer használatát a Klinika korábbi - már rehabilitáción átesett gerincvelősérült - betege mutatta be.