• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újra megnyílt Pécs patikamúzeuma

Hírek Forrás: MTI

Több száz éves gyógyszerkiadó üvegcséket, régi gyógyír recepteket, és egy kézi tekerésű tablettázógépet is kiállítottak.

Újra megnyílt a látogatók előtt Pécs patikamúzeuma szerdán. Az Apáca utcában található kiállítóhely egykor a város első, Seitz Nepomuk János által 1697-ben alapított apotékájának, a Szerecsen Patikának az otthona volt, amely a gyógyszertári funkció mellett 1990-ben rekonstrukcióval vált alkalmassá gyógyszerészet- és orvoslástörténeti kiállítás berendezésére. A patika 2009-ben bezárt, később egy helyi termékeket kínáló üzlet nyílt, de hosszabb távon nem tudott működni, így a kiállítás sem volt látogatható.

Az érdeklődők a most újranyílt múzeumban több száz tárgyat, köztük különleges, míves megmunkálású gyógyszerkiadó üvegcséket, fából, fémből, kerámiából készült patikaedényeket, régi gyógyászati eszközöket, gyógyír recepteket, mérlegeket és egyebek mellett egy kézi tekerésű tablettázógépet is megtekinthetnek.

Őri László, Pécs alpolgármestere a megnyitón azt mondta: a patikamúzeum egyedülálló értékeket őriz, amelyek folyamatos bemutatását a város a Janus Pannonius Múzeumon keresztül immár hosszú távon biztosíthatja. Hozzátette, javasolta a pécsi értéktár bizottságnak, hogy a patikamúzeumot vegye fel a védendő értékek közé. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója a Pécs centrumában található patikamúzeumot ékszerdoboznak nevezte, ahol bármerre néz, izgalmas dolgokkal találkozhat a látogató. Példaként az egyedülálló neobarokk berendezést és a "tekerős" kasszát említette.

Perjési Pál egyetemi tanár, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja azt mondta, a Szerecsen Patika és az ott berendezett múzeum kultúrtörténeti emlék, működtetésében a kar is részt vesz. Szeretnék, ha a kiállítási tárgyakat minden gyógyszerészhallgató megtekintené, és igyekeznek minél több diákot bevonni a gyűjtemény későbbi bővítésébe. Szabó László Gyula nyugalmazott egyetemi tanár, a Szent István Akadémia tagja arról szólt, hogy a tervek szerint a patikamúzeumban megjelenítenék a pécsi gyógyszerkutatás, orvosi kémia, farmakológia múlt évszázadra visszanyúló történetét is. Biztosak vagyunk abban, hogy a múzeum a jövőben nagyobb szerepet kap Pécs kultúrtörténeti, biológia- és kémiatörténeti értékeinek bemutatásában, az orvosi, gyógyszerészi hagyományok átadásában - fogalmazott a professzor.

Legolvasottabb cikkeink