A kutatások szerint a bőrrák kockázatát növeli, ha naponta megiszunk egy pohár bort.
Tizenegy százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki a bőrrák valamilyen formája azoknál, akik naponta fogyasztanak bort. Ez a kockázat már megvan akkor is, ha csak egy pohárral isznak. Mivel a kutatók szerint az alkohol egy kiiktatható kockázati tényező, azt remélik, hogy a felvilágosítással a bőrrák elleni harcban is sikereket lehet elérni - olvasható a hvg.hu-n.
A Brown Egyetemen készült tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy napi 10 gramm alkohol 7 százalékkal növeli a pikkelyes sejt karcinóma, és 11 százalékkal a bazális sejt karcinóma kialakulását.
Az még egyelőre nem teljesen világos, hogy az alkohol és a rák között miért van összefüggés, de a korábbi kutatásokból kiderült, hogy az alkoholos italokban lévő etanol acetaldehiddé képes alakulni, amely viszont károsítja a DNS-t és megakadályozza a regenerálódását.