• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Újra vizsgálják, mennyi mikroműanyag van a Dunában

Hírek 2019.06.13 Forrás: Weborvos
Újra vizsgálják, mennyi mikroműanyag van a Dunában

Az akcióval arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a folyó menti települések vízgyűjtő területén mennyire szennyezett az ártér.

Ismét mintát vett a Dunából egy független laboratórium, ezúttal Esztergomnál helyezték a vízbe a mikroműanyagok mérésére kialakított szivattyút a Pó és a Duna folyókért program keretében. A WWF nemrég közzétett tanulmánya szerint az emberek a táplálékkal átlagosan körülbelül 5 gramm műanyagot fogyasztanak hetente, ami egy bankkártya súlyának felel meg - adta hírül a Laboratorium.hu.

Az Európai Unió LIFE VISPO önkéntes kezdeményezésének résztvevői a Pó és Duna folyókért program keretében iskolások közreműködésével közösen próbáltak enyhíteni a hulladékáradaton a Duna Esztergom és Budapest közötti szakaszán. 

Az akcióval arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a folyó menti települések vízgyűjtő területén mennyire szennyezett az ártér, a szemét a magas vízállás következtében a folyóba, onnan pedig a tengerekbe is kerülhet. Esztergomban az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskolában több száz diák vett részt a szemléletformáló programon: a LIFE VISPO önkénteseivel folytatott beszélgetések mellett a Duna Múzeum és a Duna Ipoly Nemzeti Park Pilisi Len Látogatóközpont munkatársai az ökológiai szemléletformálás jegyében interaktív játékos foglalkozásokat tartottak, a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. pedig a Parányi Plasztiktalány program mikroműanyag méréseiről beszélgetett a diákokkal, akik megtekinthették a mintavételezést is a Dunán. 

Tavaly a laboratórium mérései alapján az Ipolyban, a Rábában és a Dunában is találtak mikroműanyagot, nem is keveset, a Dunában például 50 részecskét köbméterenként.

A WESSLING Parányi Plasztiktalány projektjének eredményről is beszámolt a WWF legfrissebb sajtóközleménye, amelyben mindemellett az is olvasható, hogy az ételeinkkel és italainkkal (főleg a tengeri gerinctelenekben - kagylókban és rákokban, valamint a sörben és a sóban mutattak ki mikroműanyagot) átlagosan nem kevesebb, mint 2000 apró műanyagdarabot fogyasztunk el minden héten. Ez havonta körülbelül 21, éves szinten pedig több mint 250 gramm műanyagot jelent.

A jelentés felhívja a kormányok figyelmét arra, hogy a műanyaggyártás egészére kiterjedően – a gyártóktól a fogyasztókig – lépjenek fel a műanyagszennyezés ellen. A WWF emellett az egyéneket arra buzdítja, hogy kerüljék a műanyag termékek – elsősorban az eldobható műanyagok – használatát.

Esztergomban A LIFE projekt keretében sok-sok diák állt neki összeszedni a folyóparton eldobált szemetet, főként műanyag- és üvegpalackokat, sörös dobozokat, cigarettacsikkeket.

„Az emberek túl sok alkoholt isznak és cigiznek, de a kuka helyett a parton hagyják a szemetet” – összegezték tapasztalataikat a fiatalok, akik közül többen megfogadták, hogy többé nem dobják el a hulladékot, odafigyelnek a szelektív gyűjtésre.

Az esztergomi mikroműanyag-mérés laboratóriumi eredményeit néhány hét múlva teszik közzé.

A mikroműanyagokról és a Parányi Plasztiktalányról itt tájékozódhat. 

Legolvasottabb cikkeink