• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magyarország Európa fogászati központja

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

A Magyarországon külföldiek ellátására szakosodott fogászati rendelőkről közölt írást csütörtökön a Libération című napilap.

Az apropót az Európai Bíróság közelmúltban meghozott döntése képezi, amelynek következményeként elképzelhető: néhány éven belül megvalósul a betegek "szabad áramlása" az Európai Unióban, azaz uniós állampolgárok bármely tagállamban igénybe vehetnek egészségügyi szolgáltatásokat a hazájukban fizetett biztosításért cserébe.


Miután egy hazájában több, mint egy éve várólistán lévő brit állampolgár Franciaországban operáltatta meg magát, biztosítója megtagadta a szomszédos országban kifizetett 5800 eurós számla visszatérítését. Annak ellenére, hogy külföldi gyógykezeléshez egyelőre még elengedhetetlen a hazai biztosító előzetes engedélye, a beteg keresetét követően - a határ menti kezelések jogának szellemében - az Európai Bíróság kötelezte a biztosítót a külföldi egészségügyi költségek visszatérítésére.


A meglepő döntés következményeként az Európai Bizottság az egészségügyi ellátások közösségi keretben való megoldását fontolgatja, amelynek elsődleges gyakorlati eredménye a határ menti térségek kielégítőbb egészségügyi ellátása lenne: például egy határ menti francia faluban élő uniós állampolgár látogathatná a bármelyik francia kórháznál hozzá közelebb található német kórházakat.


A Libération beszámolója szerint a betegek már most is gyakran vesznek igénybe külföldi gyógykezelést, mégpedig két okból: a rövidebb várakozás mellett azért, mert máshol jóval olcsóbban juthatnak az országuk egészségügyi rendszerének megfelelő szintű ellátáshoz.

 
Európában Magyarország számít a fogászati központnak: az osztrák határ mentén 1400 fogorvos praktizál. Az 50 ezer lakosú Sopronnak húsz fogorvos bőven elég lenne, de a városban jelenleg 400-an dolgoznak. A határ menti város mellett Budapest is fogászati központnak számít. Elsősorban osztrák, német, holland, belga és francia pácienseket is kezelnek. A külföldiek pihenéssel egybekötött hotel-kezelés-kirándulás csomagot rendelhetnek meg interneten.


A fogászati ellátás Magyarországon kiváló minőségű, ráadásul hatvan százalékkal olcsóbb, mint Franciaországban - írta magyar fogorvosokra hivatkozva a Libération.

Legolvasottabb cikkeink