• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Humantrade Magazin 2010 október

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának októberi cikkeiből.

Kedves Olvasónk! Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. Itt töltheti le a szükséges programot hozzá.

címoldal

 

Elnök – gyógyszerészi hagyománnyal
A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének legutóbbi közgyűlésén az elnöki posztot tizenegy éve betöltő Szabó Ferenc bejelentette lemondását. Helyére a közgyűlés a 2004 óta alelnöki tisztséget viselő Dr. Küttel Sándort, a Phoenix Pharma Zrt. igazgatóságának elnökét, a legrégebbi magyar gyógyszerész-dinasztia tagját választotta meg — ennek alkalmából beszélgettünk vele. vele.


Baktérium a gyomorban
A 20. század legjelentősebb orvosi felfedezései közé tartozik az ausztrál Barry Marshall gasztroenterológus és az ugyancsak ausztrál Robin Warren patológus felismerése, amely szerint a gyomor- és nyombélfekélyek hátterében többnyire egy baktérium, az ún. Helicobacter pylori áll. A két ausztrál orvos felfedezése mára drámaian megváltoztatta a fekélybetegségek kezelési módjait — erről beszélgetünk Dr. Juhász Márk belgyógyász-gasztroenterológussal, a Semmelweis Egyetem II. számú Belgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosával.


Az epebetegek étrendje
Az epebetegség a leggyakoribb, az emésztőrendszert érintő probléma. Kialakulásának hátterében állhatnak helytelen étkezési szokások, mozgásszegény életmód, elhízás, öröklött hajlam vagy mechanikus akadály (pl. megtört epevezeték). A krónikus epebetegséget elsősorban emésztőrendszeri panaszok, például puffadás, teltségérzet, tompa, hátba sugárzó fájdalom, nyomásérzékenység jellemzik. A fájdalmas görcsök, hányinger és hányás kiváltó oka leggyakrabban az epekő.


Antikoagulánsok és fájdalomcsillapítók — minden mindennel összefügg
Igen nagy körültekintést igénylő véralvadásgátló kezelésben ma Magyarországon több százezer ember részesül, mégsem elég pontosak az ismeretek arról, hogy az antikoaguláns gyógyszerek hatását milyen sok tényező befolyásolja. Ilyenek például a gyógyszertárakban vény nélkül kapható, és sokak által gátlástalanul alkalmazott non-szteroid (NSAID) gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók. Egyebek között erről beszélgetünk Dr. Takács István belgyógyásszal, klinikai farmakológussal, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának docensével.

Óvatosan a csodaszerekkel!
Egy amerikai felmérés szerint a daganatos betegek 83 százaléka szed egy vagy többféle kiegészítő szert (gyógynövényt, vitaminkészítményt stb.), és 66 százalékuk nem tájékoztatja erről kezelőorvosát. Pedig az ártalmatlannak hitt természetes anyagok némelyike korántsem olyan ártalmatlan.


Patika a város közepén
Nálunk az újjáépítés tizenhetedik századi időpontja alapítási időpontként is elég lenne ahhoz, hogy mint az egyik legrégebbi patikát a legnagyobb becsben tartsuk, ám az Oroszlános patika ennél még négyszáz évvel (!) biztosan öregebb.

Legolvasottabb cikkeink