• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Humantrade Magazin 2012. február

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának cikkeiből.

Tisztelt Olvasónk!
Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. A programot itt töltheti le.

 

 

Az itthon gyártott gyógyszer értéke
Év eleji beszélgetés Dr. Szabó Lászlóval, a Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatójával a hazai egészségügyről, gyógyszeriparról, a magyar termékek minőségéről, patikákról és bioetikáról.

Humánus kábítószerek
A Teva Magyarország Zrt. Humantrade divíziója az elmúlt évben orvosi célú kábítószerek forgalmazásával is bővítette gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységét. Ehhez az egyébként is csúcstechnikát alkalmazó Teva Logisztikai Központban teremtették meg a különleges technikai és személyi feltételeket. Dr. Szomolányi Gábor minőségbiztosító gyógyszerész, kinevezett kábítószer-felelős és teljes jogú helyettese, dr. Maller László minőségbiztosító gyógyszerész tájékoztatta lapunkat e különleges szerek kezeléséről.

Szakmai összefogás
A Magyar Gyógyszerészi Kamara 2011. decemberi országos tisztújító közgyűlésén Dr. Hankó Zoltán, eddigi alelnököt választották meg a köztestület elnöki posztjára. Ebből az alkalomból szakmai életútjáról, indíttatásairól, a gyógyszerészi szakma jelen helyzetéről és a terveiről kérdeztük.

Epilepsziáról – az orvos szemével
Az epilepszia az egyik leggyakoribb idegrendszeri zavar. Évezredek óta ismert betegség, amelyhez furcsasága miatt a történelem folyamán a legkülönbözőbb képzetek kapcsolódtak. Az ókorban azt gondolták, hogy az epilepsziás az istenek kiválasztottja, a középkorban pedig azt, hogy testét az ördög szállta meg.
Az epilepsziát tulajdonképpen a modern szerves kémia és gyógyszerkémia megszületése, az 1930- as évek óta próbálják kezelni, egyre nagyobb sikerrel. Ma már rutinszerűen végeznek műtéteket is. Halász Péter ideggyógyász professzorral, a hazai epilepsziagyógyászat és -kutatás doyenjével beszélgetünk
a betegségről, illetve a kezelés lehetőségeiről.

Az epilepsziáról — pszichológus szemmel
Híres emberek, celebek közül Magyarországon még senki nem állt epilepsziáját vállalva a nyilvánosság elé, de kevesen teszik ezt meg a „hétköznapi" betegek közül is. Az epilepszia még mindig előítéletekkel sújtott, stigmatizált betegség. De vajon miért? Miért van az, hogy a cukorbajt, az emlőrákot, a HIV- pozitivitást vagy akár a Parkinson-kórt is könnyebb felvállalni, mint az évezredek óta ismert epilepsziát? Békés Judit pszichológust kérdeztük.

Egy sport - mindenkinek
Bár az ókori görögök nyilván nem próbálhatták ki, de északon már legalább hatezer éve használják a sílécet. Az elnevezés a norvég nyelvből származik, és eredetileg farönköt, átvitt értelemben hótalpat jelent. Eredetileg ugyanis a sí arra szolgált, hogy viselője ne süllyedjen el a mély hóban, és csak később alakult mindennapi közlekedési eszközből sportszerré; manapság pedig az egyik legegészségesebb mozgás, a sífutás kelléke. A sportot szinte bárki kipróbálhatja, és nem csak egészségesebbek és csinosabbak leszünk tőle, de még élvezni is fogjuk.

Legolvasottabb cikkeink