• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Védelem az érdekképviseleti vezetőnek

Jogász válaszol Forrás: Weborvos

Érdekképviseleti vezetőként a munkahely megszűnését követően, ill. jogutóddal történő átszervezése után, milyen védelem illeti meg az érdekvédelmi képviselti vezetőt. Szakképesítésenek és beosztásának megfelelő munkát kell e biztosítani? Avagy lehet e utcára tenni, vagy más, nem közalkalmazotti jogállásba áthelyezni?

A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény
28.§-a rendelkezik a szakszervezeti tisztségviselőkkel kapcsolatosan arról, hogy a közvetlen felsőbb szakszervezeti szerv előzetes egyetértése szükséges a választott szakszervezeti tisztséget betöltő munkavállaló kirendeléséhez, a tizenöt munkanapot elérő kiküldetéséhez, más munkáltatónál történő
foglalkoztatásához, az átirányításához, ha ez a munkavállaló más munkahelyre való beosztásával jár, továbbá munkaviszonyának a munkáltató által rendes felmondással történő megszüntetéséhez.

Az ilyen tisztségviselővel szemben alkalmazandó rendkívüli felmondás előtt előzetesen ki kell kérni a megfelelő szakszervezeti szerv véleményét, illetve a változó munkahelyre alkalmazott
tisztségviselő más munkahelyre való beosztásáról a megfelelő szakszervezeti szervet előzetesen értesíteni kell.


A szakszervezet a fentiekben említettek szerinti tervezett munkáltatói intézkedéssel kapcsolatos álláspontját a munkáltató írásbeli tájékoztatásának átvételétől számított nyolc munkanapon belül írásban közli.


Ha a tervezett intézkedéssel a szakszervezet nem ért egyet, a
tájékoztatásnak az egyet nem értés indokait tartalmaznia kell. Az indokolás akkor alapos, ha a tervezett intézkedés végrehajtása


a) elnehezítené annak a szakszervezeti szervnek a működését, melyben a munkavállaló választott tisztséget visel, feltéve, hogy az intézkedés elmaradása a munkáltatóra nézve aránytalan, súlyos hátránnyal nem jár, vagy

b) a szakszervezet érdek-képviseleti tevékenységében történő közreműködés miatti hátrányos megkülönböztetést redményezne.


Ha a szakszervezet véleményét a fenti határidőn belül nem közli a
munkáltatóval, úgy kell tekinteni, hogy a tervezett intézkedéssel egyetért.


A szakszervezeti tisztségviselővel szembeni rendkívüli felmondás esetén a szakszervezet a tervezett intézkedéssel kapcsolatos véleményét a munkáltató tájékoztatásának átvételétől számított három munkanapon belül köteles közölni.


A védelem a tisztségviselőt megbízatásának idejére, illetve annak
megszűnését követő egy évre illeti meg, feltéve, ha tisztségét legalább hat hónapon át betöltötte, a védelem a munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás esetében is megilleti a tisztségviselőt.


Amennyiben a választott tisztségviselő ügyében az eljárásra jogosult szakszervezeti szerv nem határozható meg, a szakszervezetet megillető véleményező jogosultságot az a szakszervezeti szerv gyakorolja, melyben a tisztségviselő tevékenységét kifejti.


Amennyiben a szakszervezeti vezető munkahelye megszűnik, úgy értelemszerűen a munkáltatónak lehetősége van, hogy felmondást közöljön azzal, hogy ehhez a szakszervezeti szerv előzetes egyetértése szükséges.


Választott szakszervezeti tisztségviselőt más munkahelyre beosztani is csak abban az esetben lehet, ha a munkáltató előzetesen kikérte a szakszervezet egyetértését.


Amennyiben a szakszervezeti tisztségviselő munkaviszonya - az említett szabályok betartásával megszűnt- úgy ezt követően további védelem már nem illeti meg.


Más, a szakszervezeti vezető képzettségének, korábbi beosztásának megfelelő másik munkakör felajánlásának kötelezettsége a munkáltatót a jogszabályok alapján nem
terheli.

Legolvasottabb cikkeink