• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''Elfelejtette a kormány az ápolási díjasokat''

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Ennyi pénzből a megélhetés nem fáklyás menet, mondja az egyik érintett.

Havi 21 240 forintból él a szentesi Szabó Teréz, ennyi ápolási díjat kap édesanyja gondozásáért. Lehetne ez 23 ezer párszáz forint is, de tartozik a NAV-nak egy, a 2008-ban bedőlt vállalkozása miatt, most így törleszti adósságát. Már több riportműsorba is írni akart nehézségeiről a szentesi Szabó Teréz, de aztán meggondolta magát: szerinte ugyanis csak a nyomort láttatnák a tévében, és semmi sem változna az életében. A három éve édesanyja után ápolási díjat kapó 49 éves nő mókuskerékben lohol, mégsem keseredett bele az életbe - ehelyett kérdéseire várja a feleleteket – olvasható a delmagyar.hu portálján.

Korábban rokkantnyugdíjas volt mozgásszervi –és gerincproblémái miatt, közben több súlyos műtéten is átesett, de az 50 százalékos rokkantságot megszűntette a rokkantsági felülvizsgálaton, úgy gondolta, inkább saját boltocskát nyit. Nem jött be a számítása, így most évekig nyögi a tartozást.

Négy éve van férje, akivel annak egészségi problémái miatt jelenleg nem élhetnek közös fedél alatt, így a férfi saját házában él, Teréz pedig közös háztartásban egy panelben - hetvenen túli édesanyjával, aki több súlyos krónikus betegség miatt önmaga ellátására képtelen. Három éve gondozza anyukáját, háztartást vezet, ügyintéz és a férjét segíti az eredetileg cipőtervezőnek készült nő, 17 éves kora óta tartja el magát: a szakmunkás iskola után hivatalban dolgozott, leérettségizett, számos munkahelye volt, sosem riadt vissza a munkától. Sokáig próbálkozott ápolási mellett elhelyezkedni, de a sorozatos visszautasítás- melyet a korábbi betegségeivel, életkorával indokoltak -, miatt mára lemondott róla, pedig életerősnek, aktívnak érzi magát.

Az ápolási díjasoknak meghirdetett tanfolyamok hasznavehetetlenek - állítja-, ő szívesen menne főiskolára is, ha használható oktatási- és finanszírozási formát kínálnának számukra. Úgy tűnik, elfelejtette az ápolási díjból élőket a kormány, pedig ennyi pénzből a megélhetés nem fáklyás menet – tette hozzá Szabó Teréz.