• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lassan lemerül az elem a kórházakban

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Minden nap van valami, mégsem történik semmi.

Már mondani sem kell, hogy a hazai egészségügyről beszélünk, amely botrányról botrányra botorkál hónapok óta, anélkül, hogy érdemi kormányzati lépés vagy legalább döntés követné a bajok bemutatását - írja a nepszava.hu.

Legutóbb ismét a budai Szent János Kórház volt soron: bejárta az internetes portálokat a kardiológiai ambulancián a betegek kezébe nyomott felkérés, hogy ha diagnózist akarnak, hozzanak elemeket a vizsgáló eszközökbe. A papír eredetiségét a kórház is elismerte, magyarázatként pedig annyit fűztek hozzá, hogy ez a betegek érdekét szolgálja, hiszen ha a 24 órás vérnyomásmérő vagy EKG (Holter) készülékek menet közben lemerülnek, új vizsgálatot kell kiírni, ami nemcsak az adott páciens kivizsgálását késlelteti, hanem a többiekét is. A stop.hu írta meg, hogy arra sem az intézmény, sem az egészségügyért felelős államtitkárság nem adott magyarázatot, miért nem gondoskodik a kórház az új elemek tömeges beszerzéséről.

A válasz egyik felét tudjuk e nélkül is, hiszen egyszer használatos életmentő eszközökre sincs pénz a kórházakban. Nevük elhallgatását kérő kórházi vezetők ugyanakkor azt is elmondták a Népszavának, hogy ezeknél az olcsó hétköznapi tucatáruknál már nem a pénzen, sokkal inkább az adott intézmény vezetésén múlik, ha nem szervezi meg a raktárkészlet folyamatos feltöltését.

Közben egy debreceni olvasónk jelezte, az elemek lemerülése valóban komoly gond, neki két óra után állt le a Holter, most keresik az új időpontot, addig nem tudják beállítani a gyógyszereit.

A 60 milliárdos kórházi adósságkonszolidáció a nyáron segítette az intézményi raktárak feltöltését, de mára ismét kevés a fecskendő, a tű, a kötszer, az infúziós szerelék, a pelenka. Egy nővér a minap azt mesélte, reggel nem tudott vért venni a betegektől, mert egyetlen kémcső sem volt az osztályon, másik társa pedig zokogva próbálta feldolgozni, hogy a három oxigénre szoruló beteg közül neki kellett választani, mert csak egyetlen reduktor volt a kórházban.

A kórházak adóssága közben folyamatosan nő, megint elérte a 45 milliárd forintot – írta néhány napja közleményében a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ). Az államtitkárság tervei szerint az egészségbiztosítási kassza év végi maradványából lesz újabb kórházi adósságrendezés, de annak mértéke nem éri majd el a korábbit. Ha az utóbbi években megszokott mértékű lesz idén is a megmarad pénz, akkor akár 30-40 milliárdra is számíthatnának az intézmények, de biztosra vehető, hogy nem csak erre a célra fordítják az összeget - vélekedik a szerző.