• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A betegek felére elég a sugárterápiás kapacitás

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Magyarországon a daganatos betegségek extrém gyakoriságúak.

A megbetegedési arány a WHO szerint csak Mongóliában és Bolíviában nagyobb, a halálozási arány 2010-es európai statisztikák szerint minden európai országénál lényegesen rosszabb. Az ijesztő mutatók ellenére több évtized alatt sem sikerült konzekvens onkológiai szűrőprogramokat kidolgozni. Az elmúlt napokban hirdették meg véglegesen a magyar onkológiai ellátás uniós forrásból történő 10 milliárdos fejlesztését. A pályázati rendből fakadóan a fél éve térségi rendbe szervezett magyar onkológiai ellátás fejlesztése a már idejétmúltnak nyilvánított regionális ellátási rendre alapuló pályázati rendszerben történik – írja a napi.hu portálja.

A TIOP 2.2.6. pályázat "meghívásos", vagyis így pályázhatja meg onkológiai eszközparkjának cseréjét a tíz vidéki, sugárterápiával is rendelkező onkológiai központ közül kilenc, Győr, Szombathely, Kaposvár, Pécs, Szeged, Kecskemét, Gyula, Debrecen és Nyíregyháza. A tizedik vidéki központ Miskolc, ahol egy állami tulajdonú tízéves gyorsító és két ötéves, magáncég által működtetett gyorsító adja a sugárterápiás ellátás bázisát − hívja fel a figyelmet a lap számára készített elemzésében Poller Imre egészségügyi szakértő, a PX Consulting ügyvezetője. Miskolc helyett Szolnok a tizedik kedvezményezett, ahol az elmaradt izotópdiagnosztikai fejlesztést végezhetik el.

A magyar egészségügy feladatai közül az onkológiai ellátás kiemelt jelentőségű − mutat rá a szakértő. Magyarországon a daganatos betegségek extrém gyakoriságúak, a megbetegedési arány a WHO szerint csak Mongóliában és Bolíviában nagyobb, a halálozási arány 2010-es európai statisztikák szerint minden európai országénál lényegesen rosszabb. Az ijesztő mutatók ellenére több évtized alatt sem sikerült Magyarországon konzekvens onkológiai szűrőprogramokat kidolgozni. Az ellátó rendszer kapacitásai sem arányosak a megbetegedettek számával. Az onkológiai diagnosztika alapjait képező számítógépes képalkotói vizsgálatok (CT/MR) kapacitásai OECD-statisztikák szerint Európa legrosszabb készülék/lakosságszám arányát mutatják – húzta alá Poller Imre.

A magyar onkológiai ellátás a hangsúlyt a gyógyszeres kezelésekre helyezi, az elmúlt években az OEP évi tízmilliárd forintot fordított sugárterápiás ellátásokra, míg a gyógyszeres kezelésekre ennek csaknem tízszerese jutott. A korszerű, személyre és betegségtípusra célzott, költséges gyógyszeres kezelések aránya nem rosszabb a magyar onkológiai ellátásban, mint a környező országokéban, de ez nem igaz e gyógyszerek hozzáférhetőségére területenként és betegcsoportonként. Magyarországon mindemellett − a fejlett világon szinte egyedül − nincs onkológiai rehabilitációs hálózat, sőt létrehozása nem került be az uniós fejlesztési elképzelésekbe sem.

Azaz lenne mire költeni 10 milliárd forintot. A kiírás sokféle eszköz beszerzését teszi lehetővé, a pályázatokat a preferált kórházak írják, majd a Gyemszi hangolja össze. A tét nagy: az onkológiai ellátás bázisát képező magyar sugárterápia vidéki egységeinek összehangolt fejlesztésére utoljára 1997-ben került sor, akkor 5 milliárd forint arra volt elég, hogy minden vidéki központ egy-egy gyorsítót kaphasson – emeli ki a portál.