• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A férfiak is depressziósak lehetnek a szülővé váláskor

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Köztudott, hogy a nőknél kialakuló szülés utáni depresszió elsősorban hormonális okokkal is magyarázható.

Frigyes Júlia pszichiáter azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a férfiaknál is megjelenhet súlyos elkeseredettség például amikor a gyermek születése feldolgozhatatlan konfliktust jelent, illetve ha nincs biztos munkahelye, és kétséges, hogy miként fogja eltartani a családot. A Jama Psychiatry című szaklap a közelmúltban írt arról, hogy hétből egy anyát érint a szülés utáni (postpartum) depresszió. A vizsgálatba bevont 10 000 anya közül 1396-nál, vagyis 14 százalékuknál volt megállapítható a diagnózis – olvasható a Magyar Nemzet – online oldalán.

– Elsősorban hormonális oka van a szülés utáni depressziónak – magyarázta Kósa Zsolt szülész-nőgyógyász. A szülés és a szoptatás során is jól meghatározott szerepük van a különböző hormonoknak. A szülés folyamán például az oxitocin a fájástevékenység beindulásáért felelős és egyéb, idegrendszeri hatásai is ismertek, amelyek mind az anyaszerep élettani átélésben játszanak szerepet. Ugyanakkor – folytatta a szakember - a szülést követően, az euforikus állapot elmúltával a hormonszint drasztikus esése, ingadozása megy végbe rendkívül rövid idő alatt. Ez a női szervezetben a hormonok egyensúlyának megbomlásához vezethet, és főleg ha egyéb rizikófaktorok is fennállnak – például egy érzelmileg nem kielégítő házasság, nem kívánt gyermekáldás –, nagyobb eséllyel alakulhat ki a depresszió – húzta alá Kósa Zsolt.

Süli Ágota pszichiáter, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet munkatársa szerint amikor a fáradtság, kimerültség mellé lehangoltság is társul, az anyának nincs öröme abban, amit tesz, illetve nem tud célokat és jövőbeli terveket megfogalmazni a babával és saját magával kapcsolatban, akkor nagy valószínűséggel szülés utáni (postpartum) depresszióról beszélhetünk, és ilyenkor mindenképpen érdemes szakorvost felkeresni. A probléma számos tünet formájában jelentkezhet, tipikusan jellemző az álmatlanság, evési problémák, irritáltság, enerváltság, a társaság kerülése.

Az evési problémák egyik gyakori formája például, amikor azt mondják a kismamák, hogy a baba melletti teendők miatt nincs idejük arra, hogy egyenek, de emögött gyakran az áll, hogy nincs is étvágyuk, ezért nem jut eszükbe az étkezés. Az enerváltság pedig olyan energiahiányos állapot, amely megmutatkozhat abban, hogy az anya lehangoltsága folytán nem bír felkelni, a konyháig elmenni, csecsemőjét felemelni, ezáltal pedig képtelen gondoskodni a baba ellátásáról. Előfordulhat ezzel teljesen ellentétes viselkedés is, például egy túlzott ellenőrzési kényszer, amikor az anya rendkívül gyakran nézi meg, hogy a baba szuszog-e, vagy a súlyát méregeti, esetleg hajnalban felkel, hogy lefejje az anyatejet, amellyel táplálja csecsemőjét, miközben a csupán napi egy-két órás alvással a saját egészségét is kockáztatja – húzta alá a pszichiáter.

A depresszió megjelenése hátterében számos ok állhat. A hormonális változások mellett pajzsmirigy-diszfunkció, sőt genetikai hajlam is szerepelhet, de a szociális tényezőket sem szabad figyelmen kívül hagyni. A családi pszichés faktorok között szerepet játszhatnak a kapcsolati zavarok, vagy a múltbeli lelki érintettség, aminek egyik legjellemzőbb példája a negatív szülési élmény – jegyzi meg a lap.