Kiderült, hogy azok, akik napi hat csészénél többet isznak, 53 százalékkal nagyobb eséllyel néznek szembe a demencia kialakulásával.
Tudta, hogy a napi kávéfogyasztás jelentősen befolyásolhatja az agy egészségét? Bár leggyakrabban a pozitív hatásokról esik szó, sajnos a kávézás árnyoldalairól kevesebb információ lát napvilágot. Egy nemrégiben megjelent kutatás például arra hívja fel a figyelmet, hogy a túlzott kávéfogyasztás jelentősen növelheti a demencia kockázatát, írja az Origo.
Milliók számára elképzelhetetlen a reggel egy csésze kávé nélkül, nem véletlen tehát, hogy ez a világ egyik legnépszerűbb itala, és sokak napi rutinjának szerves része. Egy ausztrál tanulmány azonban arra figyelmeztet, hogy a mértéktelen fogyasztás veszélyeztetheti az agy egészségét. De vajon hol húzódik a határ? Hány csésze számít még elfogadhatónak, és mikortól kezdődnek a problémák?
A Dél-Ausztráliai Egyetem (University of South Australia) és nemzetközi kutatók közös vizsgálata több mint 17 700, 37 és 73 év közötti brit felnőtt egészségügyi adatait elemezte. A kutatók agyi képalkotó eljárások segítségével vizsgálták, hogyan befolyásolja a kávéfogyasztás az agy állapotát.
Kiderült, hogy azok, akik napi hat csészénél többet isznak, 53 százalékkal nagyobb eséllyel néznek szembe a demencia kialakulásával.
A tanulmány vezető szerzője, Kitty Pham, a Dél-Ausztráliai Egyetem doktorandusza szerint a kávé töretlen népszerűsége miatt elengedhetetlen megérteni, milyen hatással van az agy egészségére. Ez a kutatás az eddigi legátfogóbb vizsgálat, amely a kávéfogyasztás, az agytérfogat, valamint a demencia és a stroke kockázata közötti összefüggéseket térképezte fel.
A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy napi hat csésze kávé felett már kimutatható az agytérfogat változása, írja az Origo.