• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A kerekes szék sem gurul mindenhol Sopronban

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Sok még a félreértés az akadálymentesítésben. Nem az a segítség, ha soron kívül, az utcán szolgálják ki a kerekes székeseket.

Az európai megoldás az lenne, ha lehetővé tennék számukra az önálló közlekedést és ügyintézést – írja a Kisalföld – online.

Szeretem a városomat, nem akarom rossz színben feltüntetni, de azt nem hagyom, hogy ellehetetlenítsenek bennünket. Minden kerekes székes, mankóval járó és babakocsit toló nevében mondom: olyan helyzetek vannak a városban, amiknek a többségét meg lehetne oldani, ha meghallgatnának bennünket – mondja Draskovits János, aki egy izombetegség miatt tizenhét éve kényszerült kerekes székbe, de az elektromos kocsi mindenhová elviszi – illetve elvinné...

A várkerületi K&H bank előtt az önkormányzat le akarja bontani a mozgássérültek rámpáját. Annak idején azért választottam ezt a bankot több sorstársammal együtt, mert biztosított volt a rámpán való bejutás. Megépült az új, esztétikus, a szabványnak megfelelő rámpa, erre két hete bontási határozatot kapott a bank. A rámpa megépítésére csak közterületen van lehetőség, a korlátlift pedig nem tudja pótolni. Ennek a használata külön személyzetet igényel és méreténél fogva sem alkalmas az elektromos kerekes székkel és a babakocsival való használatra. Már írtam levelet a városházára, ahová ugye bemenni nem tudok még egy közmeghallgatásra vagy fogadóórára sem... – mérgelődik Draskovits János, aki úgy érzi ez nem bosszúság, sokkal több annál az emberi jogaik sárba tiprása.

Nekünk nem arra van szükségünk, hogy emelgessenek bennünket vagy soron kívül kiszolgáljanak. Az sem megoldás, ha kijönnek a patikából és kihozzák, amire szükségem van. Létezik erre törvény, van igény és a hétköznapi emberek részéről tolerancia is, csak a következetes józan ész, a tenni akarás hiányzik – mondja az érintett, aki számtalan intézményben, hivatalban felajánlotta már gyakorlati ötleteit a használható megoldások érdekében.

A főpostán például örömmel vették ezt és mindenki számára jó megoldás született azzal, hogy oldalról be tudunk menni. Van néhány üzlet a belvárosban is, ahol meghallgattak, de mondjuk a várkerületi boltok több mint kilencven százaléka számunkra megközelíthetetlen. Van néhány üzlet a belvárosban is, ahol meghallgattak bennünket, de a kereskedők tehetetlenek, mert a közterületen csak nyolc centiméteres lehet a területfoglalás, ennyin pedig képtelenség megoldani az akadálymentesítést. A biztonságos önállósághoz jogunk van, úgy akarunk élni, mint bárki más. Csakhogy akadályokat gördítenek elénk az íróasztalok mögül, s ez ellen szólnunk kell – mondja Draskovits János.

Legnagyobb sajnálatunkra jelenleg a megközelítést megkönnyítő rámpát a használat elől el kellett zárnunk, ugyanis Sopron önkormányzata szerint az építmény akadályozza a tér felújítását – mondta Bánhegyi Katalin, a bank kommunikációs referense.

Sopron jegyzője, Sárvári Szabolcs ugyanakkor elmondta: a rámpa kialakítására a bank a hivataltól nem kapott engedélyt. A hivatal egyébként pártolja az akadálymentesítést.