• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A klinikai halálból hozták vissza a gyermeket

Lapszemle Forrás: beol.hu

Az asszony a legforgalmasabb élelmiszer-áruházban esett össze.

A szomszédos utcában lévő mentőállomásról perceken belül a helyszínre érkeztek a mentők és megmentették az életét. A sokadalomban ki-ki vérmérséklete szerint reagál ilyenkor. Van, aki a segélyhívót tárcsázza, más csak a kíváncsi bámészkodók számát szaporítja, és vannak, akik vészhelyzetben felismerik, miként kell segítséget nyújtani. Róluk, a laikus segítőkről is beszélgettünk a mezőkovácsházi mentőállomáson a szakemberekkel, a profikkal két riasztás között – olvasható a beol.hu portálján.

A bajt, a súlyos betegséget, a tragédiát nem szívesen kürtöljük világgá. Vannak szakmák, ahol a szakemberek miután megtették, amit tudásuk legjavának köszönhetően képesek, a részleteket hordozzák magukban. Érdemes velük leülni beszélgetni, s kiderül, profizmusuknál csak szerénységük érdemel nagyobb elismerést. A mezőkovácsházi mentőállomás vezetője, Farkas Károly úgy fogalmazott, ők – mentőtisztek, ápolók és gépkocsivezetők – nem sztárok, csak hivatásuk kiváló ismerői. Kivétel nélkül. A felkészülésük, a tudásuk pallérozása folyamatos, hiszen a betegellátásban állandó megújulásra van szükség, a modernkor kihívásaira fel kell készülni. Az Országos Mentőszolgálat többlépcsős oktatási programot indított útjára, a mentők felkészítése meghatározott tematika szerint zajlik – sorolta Farkas Károly, aki elmondta azt is: most zárult egy átképző programjuk (RSI), ahol a sikeres, gyógyszerekkel támogatott légúti biztosítási technika volt napirenden.

Medve Zsolt mentőtiszt, aki azt az esetet elevenítette fel, amikor egy közeli, dél-békési településre kaptak riasztást. A laikusok által végzett újraélesztés zajlott, miközben mi úton voltunk. A gyerek a klinikai halál állapotában volt. Azt már az emberek zöme tudja, ha a nyakon nem tapintható pulzus, ha az illető nem vesz levegőt, akkor ez az az állapot. Kulcsfontosságú a laikus szakszerű beavatkozása, mert az agy és a sejtek 4-5 perc után az oxigénhiány miatt véglegesen károsodnak. Kiérve azt láttam, a gyerek mellett két felnőtt az elsősegélynyújtás szabályai szerint, példásan tette a dolgát. Rövid helyzetfelmérés után folytattuk a laikusok által végzett újraélesztést, már eszközös és gyógyszeres beavatkozásokkal kiegészítve. A második elektrosokk után a szívműködés visszatért és a szakma szigorú szabályai szerint folytatódott kis betegünk további ellátása. Itt bekapcsolódott a szentesi mentőhelikopter személyzete is, akik megszakították repülő útjukat, hogy segíteni tudjanak. A beteg szállításra való felkészítése nagyon gondos figyelmet igényelt – elevenítette fel a történteket Medve Zsolt, aki 2008-ban végzett a Debreceni Tudományegyetem nyíregyházi karán, mentőtisztként.

Jó orvos lett volna belőle – szólt elismerően a mentőállomás vezetője Medve Zsolt felkészültségéről, majd arról beszélt, mennyire fontos a laikus segítségnyújtók jelenléte baj esetén. Aki szakszerűtlen képzésen megszerzi a vélt tudást és a jártasságot, az vészhelyzetben vagy vak önbizalommal, vagy éppen félve alkalmazza azt. Ezért hangsúlyozzuk mi, szakmabeliek: a képzéshez oxiológus szakember, eszköz és hely kell. A tudást kontrollálni és frissíteni kell. Így van értelme és sikere a mentők és a laikus segítők közös munkájának.