• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A mindenható DNS

Lapszemle Forrás: Népszava

Több nyugati országban, különösképpen az Egyesült Államokban egyre nagyobb divatja a van a magánszférában végzett DNS-vizsgálatoknak.

Ezek segítségével bárki nagy valószínűsséggel megtudhatja, milyen betegségek alakulhatnak ki az esetében. Már tucatnyi cég foglalkozik ezzel a szolgáltatással. A vizsgálat meglehetősen egyszerű, a cég által a ügyfél számára kipostázott edényben kell egy nyálmintát elküldeni, amit elemezve a vállalkozás négy-öt hét múlva szolgálhat eredménnyel. A szolgáltatás ára 420 dollár körül van.

Azonban a terület több szaktekintélye, például a Harvard Medical School egyik genetikusa arra figyelmeztetett, igencsak sok a bizonytalansági tényező. A Time Magazinban pedig ugyancsak neves genetikus azt írta, veszélyes „kereskedni" nem teljesen hiteles és nem alapos, sok tényezőt mellőző részadatokkal. A leggyakoribbnak tartott betegségek, mint amilyen a cukorbaj, a szívkrízisek, a rákos daganatok, az ütőér-tragédiák változásai, még nem teljesen ismertek, rendellenességeik több különböző géntől is függhetnek. Valamint fontos figyelemben tartani azt is, hogy a betegségek kialakulásánál nem minden a géneken múlik, ugyanis egy-egy kór kialakulásában nagy szerep jut a lelkiállapotnak, az életmódnak, a környezetnek, a növényzet mikrovilágának, mi több, a véletleneknek is.

A szakember szerint azt állítani, hogy ezeknek a kutatásoknak a segítségével megelőzhetőek a leggyakoribb megbetegedések, igencsak kockázatos és felelőtlen. Mások abbéli félelmüknek adnak hangot, hogy a szigorúan bizalmas adatok illetéktelen kezekbe kerülhetnek, például a biztosítótársaságokhoz vagy a munkáltatókhoz, akik az adatok birtokában  zsarolhatnák vagy megkülönböztetést alkalmazhatnának az alkalmazottaikkal szemben.

Azonban az effajta diszkrimináció ellen, bár az egyik úttörő cég csak 2006-ban alakult, és egyelőre kevés a tapasztalat, George W. Bush kormányzata rendelkezést adott ki, amely határozottan tiltja a genetikai megkülönböztetést.

Legolvasottabb cikkeink