• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A nyugdíjasokon gazdagodnának meg – íme, az új módszer

Lapszemle Forrás: Napi.hu

A piac a következő öt évben jóval több mint tízszeresére nő.

Óriási keresletre számíthatnak az olyan új eszközök fejlesztői, akik az emlékezetvesztésben szenvedő idősek helyzetét pontosan meghatározó karperecet kínálnak a vásárlóknak. Marc Regimbal akkor határozta el, hogy kifejleszt egy elektronikus gyermekmegőrző eszközt, amikor egyszer 20 percre elvesztette hároméves gyerekét. Négy évet szánt egy olyan apró helyzetjelző kifejlesztésére, amely a globális helymeghatározó rendszer (GPS) és a mobiltelefon-hálózatok technológiájának felhasználásával megmutatja hordozója helyét. A Childtrac névre keresztelt, nagyobb karóra nagyságú ketyerét könnyen a gyermek ruhájára vagy csomagjára lehet erősíteni – írja a CNCB cikke nyomán a Napi.hu portálja.

A termék bemutatóját követő egy évben olyan érdeklődőkkel találkozott, akikre egyáltalán nem számított. Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedő idős szüleik miatt aggódó emberek keresték meg azzal a kérdéssel, alkalmazható lenne-e eszköze az elkóborlásra, eltévedésre hajlamos, elbutulásban szenvedő emberek esetén is?

A világon 44,4 millió ember szenvedett demenciában 2013-ban – derül ki az Alzheimer Disease International szövetség adataiból. Várakozások szerint ez a szám 2030-ra 75,6 millióra, 2050-re 135,5 millióra ugrik. Magyarországon az egészségtükör.hu szerint 160 ezer embert érint az elbutulás betegsége. Az ezzel küszködő páciensek elvesztik tájékozódóképességüket és még számukra ismert környezetben is könnyen eltévednek.

A GPS-mobil alapú eszköz lehetőséget biztosíthat családtagjaiknak, ápolóiknak hogy könnyen megtalálják őket.

Jelenleg meglehetősen kicsi az idősek helyét meghatározó technológiák piaca, ám óriási növekedés előtt áll – vélekedik André Malm, a Berg Insight távközlési tanácsadó cég elemzője.

Az öregek annyiban különböznek a kisgyerekektől, hogy lehet mobiljuk, amely egy behatároló alkalmazás segítségével elég lehet a megtalálásukhoz. Ugyanakkor otthon hagyhatják a telefont vagy elfelejthetik a használatát, így indokolt lehet egy kifejezetten a helyüket meghatározó eszköz bevetése, amelyet biztosan viselnek, például karperecként vagy a nyakukba akasztva. Ezt felismerve Louis-James Davis, a KMS Solutions technológiai cég igazgatója kitalálta a KMS Wristband nevű ketyerét. Ezen egyetlen gombot kell megnyomni ahhoz, hogy felhívjon egy előre beprogramozott számot. A hívott beszélhet a hívóval, miközben meghatározza a helyzetét.

A fejlesztő a KMS Wristband áráról jelenleg tárgyal a mobiltelefoncégekkel, az eszköz 2014 októberében kerülhet a boltokba. Ára háromszáz dollár (70 ezer forint) plusz havi 15 dollár előfizetői díj körül alakulhat. Davis cége kulcsfontosságú piacának tekinti az idősek követésére szolgáló eszközök forgalmazását.

Malm egyetért vele, úgy látja, hogy a hordható mobilberendezések megjelenése fordulatot hozhat ezen a részpiacon is. Malm várakozása szerint 2018 végén már 3,5 millió távgondozó berendezést használnak majd emberek Európában és Amerikai északi felén. Ennek felét az elbutulásban szenvedők hordják majd maguknál. A mobilpiacnak ez a szegmense 2013-ban Európában 35 millió euró (48,5 millió dollár) bevételt hozott a szolgáltató cégeknek, ami 2018-ra 500 millió euróra (692 millió dollárra) ugrik. Észak-Amerikában 40 millió dollárról 550 millióra emelkedik a bevétel.