• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A WHO-t csak az érdekli, biztonságos-e, hatékony-e a vakcina

Lapszemle 2021.02.13 Forrás: InfoRádió
A WHO-t csak az érdekli, biztonságos-e, hatékony-e a vakcina

A WHO-nak az a véleménye, hogy hatékony és biztonságos vakcinával oltsanak, ezért bevezették a sürgősségi jóváhagyási eljárást is, mondja Jakab Zsuzsanna. 

A WHO-t nem érdekli, hogy egy vakcina honnan származik, a lényeg, hogy biztonságos és hatékony legyen – mondta Jakab Zsuzsanna, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének vezérigazgató-helyettese. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt globális vakcinaprogram menetrendjéről, a koronavírus-mutánsok veszélyéről és arról is, hogy mire jutottak a Kínában vizsgálódó munkatársai a fertőzés eredetéről.

Hol tartunk most a világjárvány elleni küzdelemben? Nyerésre, vesztésre állunk, vagy patthelyzet van?

Most nyerésre állunk éppen. Van remény arra, hogy a pandémiát lezárjuk. Nagyon fontos az, hogy az egyenlőség elvén alapuló vakcinaelosztás megvalósuljon. Ez egyik oldalról egy morális kötelesség, de másik oldalról stratégiai kérdés is, mert rendkívül fontos, hogy megtörjük a vírus továbbterjedésének útvonalát, hiszen minél tovább terjed, annál inkább tud mutálódni, és ezt kell megakadályoznunk. Ehhez viszont az kell, hogy a világ valamennyi országát oltsuk, és erre megvannak a tervek.

Az, hogy éppen nyerésre állunk, a számokban mit jelent?

Ha a számokat megnézzük a WHO hat régiójában, akkor mindenütt csökken az esetek száma. Ezt a tendenciát kell folytatni. Ahol a legkevésbé csökken, az az európai régió.

Miért csökken itt a legkisebb ütemben a fertőzésszám? Valamit nem jól csinálunk? 

Több tényezőt kell összerakni, az egyik a vakcinációs program, ami nagyon szépen elindult, a másik a közegészségügyi, járványügyi intézkedések. Ezt sok ország bevezette, de nem mindenhol tartják be megfelelőképpen, és itt én nemcsak a kormányok felelősségéről beszélek, hanem az egyénekéről is.

...

A mutációk bezavarhatnak a védekezésbe? Képes az oltóanyagipar megelőzni a lehetséges mutációkat?

A mutációk sajnos bezavarhatnak a védekezésbe, ezért meg kell mindenképpen akadályoznunk a vírus terjedésének útvonalát. Minden vírus mutál, de elindult egy folyamat, amit nagyon fontos megállítanunk. Ezt kétféleképpen tudjuk megállítani: az egyik a globális vakcinációs program végrehajtása, a másik a járványügyi, közegészségügyi intézkedések folyamatosan betartása, hogy ne lazítsunk ezeken az intézkedéseken.

...

Hogyan tudja a WHO ellenőrizni, hogy valamennyi vakcina, aminek a használatáról tárgyal, az hatékony és biztonságos?

A WHO-nak megvan a saját programja, ez a prekvalifikációs vagy a vészhelyzetekre kidolgozott sürgősségi jóváhagyási program. A vakcinagyártó cég beadja a WHO-nak a szükséges dokumentációját, mi azokat meghatározott kritériumok szerint átvizsgáljuk, tanulmányozzuk, elmegyünk a helyszínre, megnézzük a gyógyszergyártás folyamatát, és ennek alapján alakítjuk ki a véleményünket. Ez nagyon szoros összefüggésben van azzal a jóváhagyási mechanizmussal, amit az Európai Gyógyszerügynökség vagy más országos gyógyszerügynökségek is csinálnak. A nemzetközi szervezetek azokból a vakcinákból vásárolnak, amelyek a WHO prekvalifikációján keresztülmentek.

...

Hogy tudják feloldani azt az időnyomást, hogy ha van egy vakcina, akkor még mindig jobb azzal oltani, mint semmivel nem oltani?

A WHO-nak az a véleménye, hogy hatékony és biztonságos vakcinával oltsunk. Ezért bevezettük a sürgősségi jóváhagyási eljárást is, itt egyetlen hátráltató tényező van, hogy el kell mennünk a helyszínre megnézni a vakcinákat meg a vakcinagyártókat, és sok helyen van a karanténkövetelmény. Nekünk az az érdekünk, hogy minél előbb meglegyenek ezek a jóváhagyások, mert ez az országoknak is megkönnyíti a jóváhagyási eljárását. És a WHO számára nincs különbség, hogy honnan származik, a lényeg, hogy biztonságos és hatékony legyen.

...

Kollégái Kínában megpróbálják, felderíteni, hogy honnan indulhatott el a vírus. Találtak-e valami egyértelmű bizonyítékot arra, hogy hol indult a járvány, miért indult?

Most jöttek el a kollégáim Kínából, ott voltak négy hétig. Ez egy nemzetközi csapat volt, 17 kínai, 17 nemzetközi szakértő és a WHO munkatársai. Tíz országból verbuváltuk a csapatot. Végleges következtetéseik még nincsenek. Négy hipotézist vizsgáltak meg, és ebből egyet elvetettek, kettő valószínű és egy a legvalószínűbb. A kínaiak nagyon kooperatívak voltak, mindenhez engedték őket hozzáférni, emberekkel találkozhattak, teljes dokumentációt átnézhették, a virológiai laboratóriumban mindent megnézhettek, de ezt a kutatást folytatni kell, nincs még végeredmény. Egy biztos, hogy állatról emberre terjedt át ez a vírus. Hogy ez közvetlenül terjedt-e át állatról emberre vagy egy közvetítő állaton keresztül, még nem lehet tudni. Valószínűleg egy közvetítő állaton keresztül, és azt is vizsgálták, hogy lehetséges-e az, hogy az élelmiszerláncon keresztül került be. Amit nagyjából elvetettek, hogy a virológiai laboratóriumból szabadult volna el ez a vírus. Ott is mindent átnéztek, amit lehetséges volt, de erre nem találtak semmiféle bizonyítékot. Legkorábban májusban, a WHO közgyűlésen tudnak valami konkluzívabbat mondani.

Legolvasottabb cikkeink