• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A zsírszegény élelmiszerek kitalálója

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló Online

Pályafutásom során tucatnyi szabadalmam született, s talán a legismertebb a zsírszegény vajkrém.

Az évszázad egyik gyógyszerszenzációja lehet az a készítmény, melynek kidolgozásában dr. Mózsik Gyula pécsi orvosprofesszor is aktív szerepet vállalt. 1962-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen summa cum laude diplomázott, 1969-ben került Pécsre, ahol 1989-ben egyetemi tanár lett, majd 2008-tól professor emeritus - arra a kérdésre, hogy mit tud ez a gyógyszerújsdonság úgy válaszolt: - Európai szabadalmunk van folyamatban egy fájdalomcsillapító és alvadásgátló gyógyszerkombinációra, mely több mint húszéves kísérletezés eredménye, és egyik fő komponense a csípőspaprikában található kapszaicin. A szabadalom legfőbb értéke, hogy nagy hatásfokkal kiküszöböli a nem szteroid készítmények gyomorbél-traktusra kifejtett káros mellékhatásait. Megvan már minden hazai és nemzetközi engedélyünk, ám még így is évek kellenek a végső sikerhez – írja a Dunántúli Napló – online a vele készült interjúban.

Vannak viszont kész eredményei, melyek már ott találhatók csaknem minden háztartásban.
– Pályafutásom során tucatnyi szabadalmam született, s talán a legismertebb a zsírszegény vajkrém. Aztán a rozsdús termékeket említeném, és a zsírszegény húsipari készítményeket.

Mennyit változott a magyar táplálkozáskultúra az elmúlt fél évszázadban?
– Egykor szegényebbek voltunk, kisebb volt a választék, de közelebb éltünk a természethez. Ma rengeteg a misztifikált, laboratóriumban gyártott termék, ami nem biztos, hogy jó. Másrészt úgy tartják, az állat eszik, az ember étkezik, a kultúrember táplálkozik. Mi pedig hiába tudjuk, hogy kultúremberként mit kellene fogyasztani, a kivitelezéshez nincs elég pénzünk.

Írt egy önéletrajzi ihletésű könyvet három éve Záróra előtt címmel, mely lerántotta a leplet a magyar egészségügyről. Milyen a visszhangja a kötetnek napjainkban?
– Jó, miután én csak magamról és a velem kapcsolatos körülményekről készítettem tükörképet, mások okulására.

Hogy él egy nyugdíjas orvosprofesszor?
- Törvény adta lehetőségei és korlátai szerint. A nyugdíjas esztendőket a tudományos írásra használom, 2003 óta több mint egy tucatnyi szakkönyvet írtam és szerkesztettem.