• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aki bukik a vörösre, az tovább élhet

Lapszemle Forrás: TEOL

A Pécsi Tudományegyetem kutatásának köszönhetően hamarosan tudományosan is bizonyítást nyerhet a vörösbor fogyasztásának emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása.

A vörösbor egyes alkotóelemeinek, illetve a kékszőlő héjában található molekuláknak az emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálják a POTE ÁOK Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetében. A kutatás igazolhatja a feltevést, amely szerint a kékszőlőben található polifenolok közül több is jótékony hatással van a szívre, segíthet a daganatos megbetegedések megelőzésében, leküzdésében, és cukorbetegeknek is ajánlott – olvasható a Tolnai Népújság – online oldalán.

Hét éve, Pécsett kezdődött az első ilyen nagy volumenű kutatás az országban, villányi vörösborok polifenol tartalmát vizsgálták, és a kísérletek bebizonyították, hogy a polifenolok jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, illetve a regenerációra.

A vörösbor jótékony hatásainak igazolására világszerte folynak kutatások, és a kulturált borfogyasztás a kardiovaszkuláris betegségek elleni védelem miatt egyre inkább előtérbe kerül.
Férfiak esetében napi 2-3 deci, nők esetében napi 1-2 deci az a mennyiség, amelynek fogyasztása a vörösbort nem ivókéhoz képest felére csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és 11 évvel növeli az élettartamot.

A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, a legközismertebb a magas antioxidáns tartalom. Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, amely az igen reakcióképes szabad gyökök oxidálóhatásának eredményeképpen jön létre. Emellett a vérben keringő, káros hatású, LDL elnevezésű lipoprotein oxidációját is gátolják, így védve az érelmeszesedés ellen. A vörösbor jellemző antioxidánsai a polifenolok, amelyek 2000-4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen a különböző vörösborokban, szemben a fehérborok 150-300 mg/liter polifenol tartalmával. Az egyes vörösbor fajták antioxidáns hatásának erőssége, növekvő sorrendben a következő: Merlot, Oporto (Portugiser), Zweigelt, Pinot noir és Cabernet sauvignon.