• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Akiknek csak kevés jutott az alapellátás finanszírozásának bővüléséből

Lapszemle MA 06:06 Forrás: medicalonline.hu
Akiknek csak kevés jutott az alapellátás finanszírozásának bővüléséből

"A szakpolitika célkitűzése az alapellátás megerősítése, de a területet jellemző sokszínűséget nehéz egységes keretbe foglalni".

Az alapellátás legtöbb szereplője nyert a területre irányuló, kiemelt döntéshozói figyelem nyomán, itt is van azonban olyan szegmens, amelyet egyelőre nem sikerül megfelelően díjazni, holott a demográfiai változások és az ellátórendszer átalakítása nyomán egyre nagyobb teher nehezedik rá - tudósított a medicalonline a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezete, a MESZK Budapesti Területi Szervezete és a Budapesti Egészségügyi Szakdolgozókért Alapítvány korábbi, kétnapos tudományos konferenciáján elhangzottakról.

A 6400 – többségében felnőtteket ellátó – háziorvosi praxis finanszírozására 260 milliárd forint áll rendelkezésre idén, egy-egy praxis havonta 3,5 millió forintból gazdálkodik. Bár a körzeti ápolók fizetését a háziorvosnak kell kigazdálkodnia, a NEAK egy szakdolgozóra 230-250 ezer forint bértámogatást is biztosít havonta. A főigazgató-helyettes azonban hangsúlyozta, hogy ez csupán kiegészítés, nem pedig a havi bér összege - ismertette előadásában a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgató-helyettese, Kőrösi László.

Ami a védőnői szolgálatpokat illeti, „egész szép béreket kapnak a kollégák” – fogalmazott Kőrösi László, aki elmondta, a védőnői bértámogatás összege átlagosan 460 ezer forint, azonban a tavalyi váltásnál kiderült, hogy az önkormányzatok jelentős összeggel, az Országos Kórházi Főigazgatóság számításai szerint mintegy egymilliárd forinttal egészítették ki a védőnői fizetéseket, amit most a vármegyei iránytó intézményeknek kell(ene) kifizetnie.

Továbbra is mostoha helyzetben vannak az otthoni ápolást és hospice ellátást végző szolgáltatók. Míg az alapellátás valamennyi szegmensében mintegy négyszeres finanszírozás bővülés történt az elmúlt 10-12 évben, itt az elmúlt tíz év alatt alig a duplájára nőtt a ráfordítás.

A 236 otthoni szakápoló szolgálat feladatellátására összesen 8,9 milliárd forintot tervez elkölteni idén a NEAK, az alapdíj vizitenként 4700 forintot. Az ezen a területen foglalkoztatott 2910 szakdolgozó után bértámogatás nem jár – attól a néhány ritka kivételtől eltekintve, ahol az önkormányzat biztosítja a szolgáltatást –, ennek ellenére a létszámuk nem csökken. Országszerte 1400 szakdolgozót foglalkoztat a 74 otthoni hospice szolgáltató, akik 5640 forintos napidíjjal számolhatnak. Az ezekre a szolgáltatásokra biztosított forrás a NEAK álláspontja szerint is kevés, és csupán az év végi kasszasöprésből tudnak juttatni némi plusz pénzt a feladatot ellátóknak. További részletek a teljes cikkben