• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Álom(?)titkárság: év végi interjú Szócska Miklóssal

Lapszemle Forrás: Medical Online

Túl lassú a tempó – állítják Szócska Miklós kritikusai, akit az interjúban pletykákkal, vélelmekkel és kételyekkel szembesítettek.

A beszélgetés során szó esett álmokról, szöcskékről és bogarakról, a gazdasági társaságként működő kórházak sorsáról valamint az intézményfelügyelet felkészültségéről is. Mit hoz 2013? - kérdezte a Medical Online.

– Tudja, hogy álomtitkárnak hívják a háta mögött, álomtitkárságot működtet?

– Ezt nem tudtam, eddig ilyen jelzőt még nem hallottam, de vállalható, a korábbi időszakokra hallottam durvábbakat is.

– Sokak szerint álmodozik, nagyon távoli célokat fogalmaz meg, a jövőképrajzoláshoz képest a jelen problémáival keveset foglalkozik. Az ellátórendszer egyes torzulásait sok esetben már most is lehetne orvosolni, külső szemlélők számára azonban úgy tűnik, sokat és gyakran feleslegesen hezitál, sokszor egyértelmű kérdésekben sem képes dönteni. Túl lassú a tempó – állítják a kritikusai.

– Sok vezető a változtatások fenntarthatóságát feláldozza a sebesség oltárán. Ezzel én nem értek egyet; módszeresen haladunk előre. De ezzel együtt a tempó és a változtatások mértéke így is elképesztő. Ha azt kérdezi, hogy bizonyos területeken lehetne-e gyorsítani a változtatást, vagy a döntéshozatalt, akkor a válaszom igen, lehetne. Ilyen például a térségi igazgatás, ám ennek vannak feltételei. Egyrészt megfelelő képzettségű szakemberekre van szükség, másrészt az igazgatási rendszer kiépítése elengedhetetlen ahhoz, hogy önjáróvá váljon a rendszer. Vannak előfeltételei annak, hogy a menedzsment-kontroll érvényesülni tudjon, jelen esetben például az is, hogy a betegutakat elektronikus formában követhessük. Mostanra jutottunk oda, hogy ezeket a rendszereket már tudjuk használni, rendelkezésünkre áll a megalapozott döntéshez szükséges információk zöme. Csak egy példa: pár napja értesítettek arról, hogy az átadás-átvételkor rögzített szerződés-állomány kereshető formában elérhető egy adatbázis segítségével. Tehát most már – a GYEMSZI által felügyelt – minden kórház és szakrendelő valamennyi szerződését látjuk. És a számokat látnunk kell ahhoz, hogy például a központosított közbeszerzéssel hatékonyabban vásárolhassunk a piacon. Most érnek össze bizonyos folyamatok, innen kezdve lehet professzionálisabb szinten működtetni a rendszert. A sokak által kritizált „csúszásnak" több oka lehet. Egyrészt a támogató technikai folyamatok nem tudtak gyorsabban elkészülni. Másrészt azonban egy szervezetnek van egy természetes érési folyamata; ne felejtsük el, hogy a GYEMSZI 2012. január elseje óta foglalkozik intézményfelügyeleti feladatokkal, és egy év alatt fényéveket haladtunk.

– Mit gondol, a terepen dolgozó vezetők mit érzékeltek az államosításból?

– Ellentmondásos a kép, de abban mindenki egyetért, egységes elvek mentén, központilag kellett, kell beavatkozni a rendszerbe.

A teljes interjú itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink