• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Életesély: történelmi pillanat a Kaposi Mór Oktató Kórházban

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Történelmi pillanatok: először végeztek szívkatéteres műtétet a 167 éves Kaposi Mór kórházban.

Az uniós tömbkórházi programba illesztett, és sok éves előkészítő munka után elindult szívkatéteres labor december 20-án kapott zöld utat, és másnap egy hetvenes évei elején járó kaposvári betegen elvégezték az első beavatkozást. Az akut infarktuson átesett férfi stabil állapotban távozhatott a kórházból – írja a sonline.hu portálja.

A kedvezőtlen egészségügyi mutatókkal rendelkező Somogyban a szív- és érrendszeri betegségek igen nagy számban fordulnak elő. A megye a harmadik hely környékén áll az infarktusok számában is, így vélhetően sok munkát ad a szívkatéteres labornak. A Kaposi Mór Oktató Kórház 12,4 milliárdos, Repa Imre korábbi és Moizs Marianna jelenlegi főigazgató vezetésével menedzselt EU-támogatott tömbkórházi programjában erre az égető egészségügyi igényre alapozták a labor indítását. Korábban a betegek négy különböző helyre, leggyakrabban Pécsre kerültek. A baranyai szívklinika azonban leterhelt, a beavatkozásokat az akut műtétekre összpontosítják, a tervezhetők várólistája nemrégiben még mintegy ezer pácienst tartalmazott.

Kaposváron augusztusra tervezték a labor indulását, de az adminisztráció lassította a folyamatot. Végül a december 20-i zöld utat az OEP és a volt ÁNTSZ helyi kormányhivatali szervei segítségével sikerült megadni.

A Papp Előd osztályvezető főorvos és Kovács Erik főorvos nevével fémjelzett orvoscsoport első heti teljesítménye imponáló, hiszen tíz akut infarktus utáni katéterezést végeztek a laborban. Ez alighanem országosan is egyedülálló, hiszen egy ilyen team az első időszakban tervezhető műtéteken gyakorolja be magát.

Kaposváron a jól összeállított, több éves vagy akár évtizedes rutinnal rendelkező, s a pécsi klinika orvosaival erősített csapat vállalta a repülőrajtot. December 24-e hozta a legnagyobb kihívást, az aznapi négy sürgős eset este hattól tizenegyig engedélyezett családi szentestét a labor ügyeletes csapatának.

Papp Előd főorvos pénteken egy újabb akut műtét után elmondta: a szívkatéteres labor indulása mérföldkő a megyei egészségügy életében. Az eddigi tíz műtöttet mind Somogyból látták el, Barcsról és Siófokról is érkeztek betegek, de Dombóvár térsége is az ellátási területükhöz tartozik. Napi 24 órában állnak készenlétben, hogy a sürgős infarktusos eseteket ellássák. A Kaposi Mór kórház adja az orvoscsapat mintegy felét, míg a másikat a pécsi szívklinika munkatársai.

Az első kaposvári szívkatéteres műtét kifejezetten jól sikerült, hiszen a cukorbetegség miatt sok érszűkülettel rendelkező, magas vérnyomással kezelt betegen nem kellett eret tágítani, s szövődménymentesen alakultak a beavatkozás utáni napok is, értékelt a főorvos. A kaposvári férfi, mint a labor első betege emléklapot kapott a kórháztól a történelmi pillanat örömére, s egy üveg bort, amit a vérképzés szempontjából, kis mértékben fogyasztva kifejezetten gyógyírként tart számon az orvostudomány.

Az első műtéti napot sem követte pihenés. A karácsony előtti napon például négy beteg érkezett, reggel nyolc és éjjel fél kettő között dolgoztak. A szenteste legfontosabb óráit azonban családi körben tölthették az ügyeletesek. Az eddig műtöttek közül a legkomplikáltabb esetet, és mindjárt kettőt a 28-a hozta, amikor e két betegnek és orvosainak egyaránt kimerítő volt a találkozás. A legnehezebb katéterezést egy korábbi bypass-műtéten átesett, súlyosan elmeszesedett erezetű szíven hajtották végre. A korrekt és alapos rehabilitáció ilyen esetekben kulcskérdés a felépüléshez, ehhez a kórház mosdósi egysége biztosítja a hátteret – közölte az osztályvezető főorvos.

Legolvasottabb cikkeink