• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alulfinanszírozott a romániai egészségügy – Regionális sürgősségi kórházakra van szükség

Lapszemle Forrás: erdely.ma

Alulfinanszírozott egészségügy, problémás közbeszerzési eljárások, az átlátható finanszírozás.

A sürgősségi póluskórházak és a kezelési protokollok hiánya, az intenzív terápiás osztályok alulméretezése és a politraumás betegek kezelési költségeit nem fedező DRG-finanszírozás, az állami kórházak térvesztése a magánkórházakkal szemben – hangzott el a hazai egészségügy mai helyzetének elemzése kapcsán a sürgősségi ellátás átalakításának témakörében Marosvásárhelyen pénteken kezdődött konferencián. A szakmai rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Vasile Cepoi egészségügyi miniszter és dr. Raed Arafat, a szaktárca államtitkára is – írja az erdély.ma portálja.

Az egészségügyi minisztérium két képviselője mellett több megyei kórház igazgatója, sebészeti klinika vezetője vett részt a konferencián, amelyen a kórházak sürgősségi szolgálatainak átszervezéséről, a regionális sürgősségi kórházak létrehozásáról, illetve a SMURD-hoz valamint a sürgősségi szolgálathoz beszállított politraumás betegek megfelelő kórházi ellátását lehetővé tevő betegutak kialakításáról, a szakorvosok közötti kommunikáció javításának szükségességéről, a betegszállítási és kezelési protokollok kidolgozásáról, valamint az orvosi felelősségről tárgyaltak a szakma képviselői.

Abban egyetértettek a felszólalók, hogy a hazai egészségügy fontos kihívások előtt áll, a helyzetet pedig nehezíti a rendszer alulfinanszírozottsága: Romániában ma az egészségügyi kiadások a bruttó hazai termék (GDP) csupán 3,8 %-át teszik ki, ami az európai 8 %-os átlaghoz képest igen kis arány.

Nemcsak az a gond, hogy kevés a pénz a rendszerben, hanem az is, hogy a kiutalt összegeket rosszul használják fel, a kórházi menedzsment sok helyen nem megfelelő – hangsúlyozta dr. Vasile Cepoi szaktárcavezető, aki hozzátette azt is, elengedhetetlenek a finanszírozási források – az állami költségvetés és az egészségbiztosítási alap – különválasztása, annak elemzése, hogy milyen szakterületeken szükséges az állami költségvetési források bevonása. Ehhez kapcsolódóan dr. Raed Arafat az akut szívizominfarktus-programról beszélt. Mint mondta, a szaktárca hozzájárulásának köszönhetően ma már a betegek több mint 50 %-a esetében sikerül biztosítani a sztentek beültetését az infarktus bekövetkezésétől számított legtöbb 12 órán belül, az eddigi 15 % alatti arányhoz képest. Raed Arafat kijelentette: hat-nyolc regionális sürgősségi kórház megépítésére van szükség Romániában, megoldásra vár az intenzív terápián kezelt betegek kezelési költségeinek finanszírozása, amit a DRG-rendszer jelenleg nem fedez, és felhívta a figyelmet a magánkórházak térnyerésére az állami kórházakkal szemben, utóbbiak „a veszteséges" esetekkel maradnak.

Dr. Vasile Cepoi tárcavezető hangsúlyozta: a minisztérium jelenleg elemzi a tomográf-, a mágneses rezonancia készülék és az intenzív terápiás osztályokon használt életfunkciókat fenntartó műszerállomány helyzetét. A szaktárca képviselői a héten tárgyaltak az orvosi egyetemek vezetőivel a rezidensi állások bővítése kapcsán, a minisztérium pedig várhatóan rövid időn belül 3000 állást szabadít fel a rendszerben.

A konferencia további részében szó esett az orvoselvándorlásról és az orvosok alulfizetettségéről, a sebészetek, az intenzív terápiai osztályok gyenge felszereltségéről, különböző szakterületeken krónikus orvoshiányról (idegsebészet, aneszteziológia), de többen is felvetették a felelős orvoslás szükségességét, a politikai alapon történő vezetők kinevezésének hátrányait, a trükkös közbeszerzési eljárások gyakorlatát.