• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ártalmas és hatástalan étrend-kiegészítők a polcokon

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az egészségünk érdekében vásároljuk, de súlyos károkat okozhatnak.

Egyre több engedélyezési kérvényt von vissza az OÉTI, de még így is évi 1500 új étrend-kiegészítő kerül a polcokra. A gyártók gyakran hamis üzenetekkel próbálják megtéveszteni a fogyasztót, nemrégiben épp emiatt több tízmilliós bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal. Érdemes alaposan tájékozódni, mert az egészségünk érdekében vásárolt étrend-kiegészítő akár súlyos károkat is okozhat, ha épp egy hamis, vagy nem engedélyezett termékbe botlunk. A boltok polcait elárasztó étrend-kiegészítők engedélyezéséről, a szerek származásáról és az ártalmas hozzávalókról az MNO dr. Schreiberné Molnár Erzsébetet, az OÉTI főigazgató-helyettesét kérdezte.

– A Gazdasági Versenyhivatal néhány napja 25 milliós bírságot rótt ki a Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-re jogsértő magatartás miatt, mivel úgy hirdették a szert, mint ami alkalmas a ráksejtek elpusztítására. Mit gondol az ügyről, milyen gyakran fordulhat elő ilyen megtévesztés?

– Ez a példa is jól mutatja, miért olyan lényeges azt vizsgálni, hogy mi szerepel a termék csomagolásán. Élelmiszernek a rendeletek szerint ugyanis nem tulajdonítható sem preventív (megelőző), sem kuratív (gyógyító) hatás, így a Kft. eljárása jogszabályba ütközött. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az egyik leginkább kiszolgáltatott csoport esetében történt, ezért is a nagy összegű bírság, a termék reklámozása a rákos betegeket vezette félre. Ilyen esetek ellen fel kell lépni.

– Milyen ellenőrzési folyamatokon kell keresztülmenniük az országban forgalmazott vitaminoknak, étrend-kiegészítőknek?

– Az étrend-kiegészítőkre a 37/2004 (IV.26) egészségügyi rendelet vonatkozik, ami alapján forgalomba hozatal előtt a termékeket az OÉTI-nél be kell jelenteni, 2004-ig ezekre a termékekre engedélyezési folyamat volt, de az uniós irányelveknek megfelelően ezt 2004-ben megváltoztatták, helyébe az úgynevezett notifikáció lépett, ami azt jelenti, hogy a címkét és az adatlapot be kell nyújtani az OÉTI-hez, ahol közegészségügyi szempontból értékeljük a termék összetételét mintegy 15 szakmai szempont alapján. A bejelentéssel egy időben a termék piacra helyezhető.

– Vagyis olyan termékek is a piacra kerülhetnek, amiket még nem ellenőriztek. Ezzel könnyű visszaélni, minimális módosításokkal sokáig piacon lehet egy veszélyes termék. Mennyi időbe telik, míg a dokumentumok alapján értékelnek?

– Általában 30 nap, amíg a visszaigazolást megkapják, de nagyon sok olyan gyártó, forgalmazó van, akik tudatosan addig nem hozzák forgalomba a terméket, míg a visszaigazolást meg nem kapják. Ha az értékelés során potenciálisan egészségkárosító hatású összetevő fordul elő, vagy ha az egészségre vonatkozó állítások a termék címkéjén nem megfelelőek, akkor nemcsak a bejelentőt értesítjük a problémáról, hanem a piacfelügyelet hatékonyságának biztosítása érdekében az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt (OTH) is. 2004-től több mint 10 ezer étrend-kiegészítő terméket notifikáltunk, vagyis ez évente 1500-1600 új terméket jelent. Sajnos tény, hogy az utóbbi években növekedett a kifogásolt termékek száma.

A teljes interjú a portálon olvasható