• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kistérségi segítség a kórháznak

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

A kistérség támogatásával nagy értékű orvosi műszert szerezhetett be a Karolina Kórház.

Nagyra értékeli a kistérség évek óta tartó segítségét dr. Bertalan István főigazgató. Mint mondta: a környező települések és a Karolina együttműködése példaértékű. A kórház számára azért is nagyon fontos ez a civil összefogás és támogatás, mivel az elkövetkezendő időszak uniós pályázatainál kiemelt szempontként veszik figyelembe ezt a területet. Így az évek óta tartó jó kapcsolatot a támogatások elnyerésében is kamatoztathatják majd – írja a kisalfold.hu portálja.

A főigazgató bízik abban, hogy ez az összefogás és együttműködés a jövőben is ilyen sikeresen működik a környező településekkel. Annál is inkább, hiszen a kistérség lakosságának teljes egészét a Karolina Kórház-Rendelőintézetben látják el. A támogatás segítségével 3,5 millió forint értékű műszert tudtak beszerezni a gasztroenterológia részére. Ehhez 1,2 millióval járult hozzá kistérség, a fennmaradó összeget pedig a kórház saját költségvetéséből fedezte.

A települések egyhangúlag szavaztak most is a támogatásról, függetlenül attól, hogy ki az intézmény fenntartója. Ezúttal is 1,2 millió forinttal segítették az intézmény műszerbeszerzését. Az összeg negyedét a társulás megtakarításából fedezték, míg a fennmaradó részhez a települések lakosonként húsz forinttal járultak hozzá. A kistérség elkötelezett, hogy a továbbiakban is hasonló mértékben támogatja évente a Karolinát – nyilatkozta Botos Gábor.

A támogatás segítségével beszerzett endoszkópos műtétekhez használatos elektrosebészeti vágókészülék nagy előrelépést jelent a gasztroenterológiai ellátásban – húzta alá dr. Pécsi Gyula gasztroenterológus főorvos, hozzátéve azt is, hogy ez a modern készülék számos helyen alkalmazható. Segítségével hasi felvágás nélkül végezhetnek el különböző beavatkozásokat. Ennek során az argongáz közvetíti az energiát a szövetek és a műszer között, így sokkal biztonságosabban és nagyobb hatásfokkal végezhetik el az ilyen jellegű műtéteket. A főorvos elmondta azt is, vastagbélvizsgálataik és endoszkópos műtéteik száma nagymértékben növekszik. Évente például mintegy ötszáz vastagbélpolip-eltávolítást végeznek, de száz felett van az epeúti endoszkópos műtétek, illetve az emésztőszervi vérzések kezelésének száma is. Ezek mindegyikénél jól alkalmazható az új készülék.

Dr. Pécsi Gyula kiemelte: részt vesznek a nemzeti vastagbélrákszűrő programban, ami lényeges betegszám-növekedést hoz. Nagyon fontos, hogy a szűréssel időben felfedezhetők a vastagbélrák kifejlődésére hajlamos polipok, illetve a korai stádiumban lévő rákos megbetegedések, melyek hasi műtét nélkül távolíthatók el. E rosszindulatú megbetegedések megfelelő időben való felismerése és kezelése életeket menthet – mutatott rá a főorvos.