• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átmeneti betegek a műtőben

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Szombaton a működési engedélyt, a jövő héten pedig a finanszírozási szerződést kaphatják meg a kórházak.

Átmenetileg azt a beteget is el kell látniuk a kórházaknak július 1-jétől, akit még a korábbi beutalási rend szerint vittek be. Bár július elsejétől új rendelkezések lépnek életbe a betegellátásban, a kórházak továbbra sem küldhetik el azt a pácienst, aki az új rend szerint már nem hozzájuk tartozna. A többi között erről kaptak tájékoztatást tegnap a Közép-Magyarország régió kórházigazgatói a vezető egészségszervezőktől értesült a Magyar Hírlap – online.

A struktúraátalakítással kapcsolatos átmeneti rendelkezések szerint a területileg „régi", valamint az „új" pácienseket egy ideig párhuzamosan kell fogadniuk és ellátniuk az intézményeknek, a megkezdett ellátásokat is folytatniuk kell. Tudomásunk van olyan kórházról – írja a lap -, ahol a főigazgató – elővigyázatosságból és a betegek biztonsága érdekében – már korábban kiadott ilyen utasítást az osztályvezetőknek. Ez azért is indokolt, mert van olyan háziorvos, aki egy héttel ezelőtt még a régi „táncrend" alapján írta meg betege beutalóját, oda küldve őt, ahová eddig tartozott.

Arra is felhívták a főigazgatók figyelmét, hogy mindezeknek megfelelően a kórházak a területen kívüliektől még nem kérhetnek pénzbeli hozzájárulást az ellátásért. A finanszírozási változásokról szólva informátorunk elmondta, a megszüntetett osztályok, ellátási formák után járó összeg egy részét a feladatot átvevő kórházak között osztják szét, más részéből az állam tartalékot képez.

A jövő hét egyik fontos feladata lesz, hogy az intézmények finanszírozási szerződést kössenek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Ekkor derül majd ki, hogy az egyes beavatkozások progresszivitási – vagyis a bonyolultságuknak megfelelő – szintjei között lesz-e, és ha igen, mekkora finanszírozási különbség. Három ilyen szint létezik, attól függően, hogy a kórház megfelelő osztálya mire „képes" létszámban, tudásban, felszereltségben. Úgy tudjuk, a tegnapi megbeszélés tükrében az onkológiai ellátásban valószínűleg újrafogalmazzák a három – azon belül is finomított – szint tartalmi elemeit.
Vannak olyan kórházak, amelyek valamely műtétes szakmájukat egynapos sebészet keretében folytatják majd. Erre azonban csak július 15. után kapnak működési engedélyt, mert a jelenlegi szerződések egyelőre a fekvőbeteg-ellátásra vonatkoznak. A többletkapacitások iránti engedélyt az intézmények számára kérvényezni kell majd, a jogosítványt pedig augusztusban kapják meg.

A főigazgatók e hét szombaton vehetik kézhez a működési engedélyt az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban a többi ellátásra vonatkozóan. Kérdés persze, hogy ők maradnak-e a kórház élén, az állam által március végén meghirdetett kórház-igazgatói pályázatok nyerteseire a javaslatot ugyanis július 13-ig kell megtenni. A parlament által nemrég megszavazott egészségügyi „salátatörvény" tegnap megjelent a Magyar Közlönyben. Ez – egészségügyi válsághelyzet esetén - többi között kifejti az orvosok és szakdolgozók bérrendezésének részleteit, szabályozza a munkavégzést, valamint a dolgozók kirendelhetőségét.