• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átvernék az uniót a felsőfokú szakképzéssel

Lapszemle Forrás: Népszava

Ma éjfélig lehet jelentkezni felsőoktatási pótfelvételire.

Ezt azok tehetik meg, akik az idei felvételin nem vettek részt, illetve nem kerültek be egyetlen megjelölt képzési helyre sem. A pótfelvételin azonban csak egy helyre lehet jelentkezni, a meghirdetett képzések pedig kizárólag tandíjas formában indulnak. Az adott szak felvételi ponthatára ráadásul nem lehet alacsonyabb a július 24-én meghatározott ponthatárnál. Az alapképzési szakoknál, osztatlan képzéseknél 240, felsőfokú szakképzésnél 140 pont a minimum. A pótfelvélteli eljárási díja 5000 forint, ami banki átutalással, illetve bankkártyával fizethető. Jelentkezni postai úton, illetve a www.felvi.hu honlapról is lehet – olvasható a Népszava – online oldalán.

Érezhetően nőtt a kereslet a pótfelvételi kapcsán a felsőfokú szakképzések iránt - közölte Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora, aki szerint az OKJ-s végzettséget nyújtó képzéseken kevesebb a tandíj, szakközépiskolákban indítva pedig az első szakképzettség megszerzése esetén 22 éves korig ingyenes. Legfőbb előnye, hogy rövid idő alatt - 1-2 év - piacképes szakmai tudást ad. Ha tehát nem tudott valaki diplomát adó képzésre bekerülni, de a jövőben újabb felvételit tervez, érdemes OKJ-s végzettséget szerezni, mivel többletpontok járnak érte - vélte a rektor.

A kormány azonban a jelek szerint statisztikai trükközésre akarja felhasználni a felsőfokú szakképzés növekvő népszerűségét, amelyet a tervek szerint kivesznek az OKJ-ból, illetve növelik az állami ösztöndíjas férőhelyek számát. Így papíron jelentősen növelhető a felsőfokú végzettségűek hazai aránya, amellyel annak ellenére teljesíthetjük a diplomások számának emelésére tett uniós vállalásunkat, hogy a következő években tovább csökkentik a keretszámokat. A felsőfokú szakképzés az állam számára olcsóbb megoldás, mivel hamarabb elvégezhető. Oktatási szakemberek szerint azonban ezzel nem tudjuk "átverni" az EU-t, mivel a szakképzés nem minősülhet diplomának, munkaerő-piaci értékük sem azonos.

Jogi módosításokkal teszik lehetővé, hogy azok a határon túli magyar diákok, akik magyar nyelvű középiskolában sikeresen leérettségiztek országuk államnyelvéből, ezt középfokú nyelvvizsgaként tudják elfogadtatni Magyarországon, így a magyarországi felvételi eljárás során is többletpontokat kaphassanak - közölte tegnap az oktatási államtitkárság.

Az ügy előzménye, hogy Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség tiltakozott, mert a kárpátaljai magyar diákok egy részének nem számították be a kötelező ukrán érettségi vizsgáért járó pontokat. Az automatikus beszámítás esetén azonban a határon túli magyarok jelentős fölénybe kerülhetnek az anyaországi felvételizőkkel szemben, hiszen a nyelvvizsga a hazai érettségizőknek nem kötelező.