• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Az állam átvette a Richter teljes remdesivir készletét

Lapszemle 2020.11.24 Forrás: index.hu
Az állam átvette a Richter teljes remdesivir készletét

Le kellett állítani a klinikai vizsgálatokat, s egy teljesen új irányba kellett elindulni az indikáció előtti használatért.

A remdesivir a Richter által gyártott koronavírus elleni antivirális hatóanyag, melyet eddig klinikai vizsgálat keretében adtak a középsúlyos és súlyos Covid-betegeknek. Mivel eddig csak 15 kórház kaphatott belőle, az Operatív Törzs úgy határozott, kiterjeszti a kört. Ehhez viszont ideiglenesen le kellett állítani a klinikai vizsgálatokat, s egy teljesen új irányba kellett elindulni. Ez az úgynevezett indikáció előtti használat - írta az index.hu.

Amikor hétről 15-re elkezdték bővíteni a kórházak körét, az Operatív Törzs komoly nyomás alá került azon intézmények részéről, ahol van ugyan Covid-részleg, de nem volt elérhető a remdesivir. Ezért jutottak arra a döntésre, hogy kiterjesztik a kört. Ennek a jogszabályi kereteit is megteremtették, ugyanis az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezéstudományi Intézet (OGYÉI) az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére engedélyezte a veszélyhelyzetre való tekintettel a remdesivir úgynevezett indikáció előtti használatát (a nemzetközi szóhasználatban ez a „compassionate use”). Ez azt jelenti, hogy változatlanul szükség van a beteg előzetes beleegyező nyilatkozatára, dokumentálni kell a betegek tüneteit, jelenteni a vizsgálati szer esetleges mellékhatásait, de a valódi klinikai vizsgálatokhoz képest ez a fajta papírmunka elenyésző mértékű.

A remdesivir klinikai vizsgálatban történt alkalmazását eddig a HECRIN Konzorcium felügyelte, az indikáció előtti használatot viszont – a dolgok természetéből eredően – a magyar állam irányítja. Az állam átvette a Richter vizsgálati készítményének teljes készletét és a gyógyszer nagykereskedelmi vállalaton keresztül leosztja azokat a 78 hazai kórházba. „Az orvostársadalom ennek a fejleménynek nagyon örül, a betegek is sokkal szélesebb körben hozzáférnek majd a remdesivirhez” – mondta az MTA-tag Kovács L. Gábor. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink