• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Változik a gyógyítási statisztika Kiskőrösön

Lapszemle Forrás: BAON

A nemi betegek gondozása a korábbi adatokhoz képest 500 százalékos emelkedést mutat.

Tavaly 25 gyerekkel több született, mint 2011-ben, s az idén is növekedett a szülész-nőgyógyászati ellátások száma Kiskőrösön. Nem kizárt, hogy tovább nő a születések száma a városban. Egyebek mellett ez derült ki dr. Romhányi Zoltán, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatójának beszámolójából – olvasható a baon.hu portálján.

A szakember a kiskőrösi közgyűlésen számolt be az új rendelőintézet megnyitásáról és egyéb szakmai tapasztalatairól is beszélt a városatyáknak. Bizonyos területen a betegforgalom csökkenése tapasztalható, a belgyógyászaton 19 %-kal kevesebb esetet regisztráltak, miközben a szülész-nőgyógyászati rendelésen ugyanennyi százallékkal nőtt a statisztikai mutató. Ugyanakkor a nemi betegek gondozása a korábbi adatokhoz képest 500 százalékos emelkedést mutat. Ez mindenekelőtt a 14-20 év közötti korosztályt érinti nagyobb számban – emelte ki a dr. Romhányi Zoltán.

Emellett az is aggasztó – húzta alá a szakember –, hogy az alkohol okozta szenvedélybetegséggel küszködők száma is nő. A statisztika szerint 18 százalékkal több kezelést végeztek, mint a megelőző év hasonló időszakában.

A főigazgató arra is kitért, hogy évről-évre csökken a havi finanszírozás összege. Miközben 2011-ben 15, tavaly 14,9 addig az idén átlagosan 14,3 millió forint bevétel keletkezett a rendelőben. Ez pedig annak tükrében elgondolkoztató, hogy az elmúlt öt évben nem nőtt a finanszírozási keret, holott a rezsi költségek változtak, a 10 %-os csökkenést a közszektorban nem vezették be.

Dr. Romhányi Zoltán elmondta azt is, Kiskunhalason beindították a nővérképzést, a hölgyek jelentkeznek is, de sokak első kérdése az, hogy tanítanak-e angolt vagy németet, arra gondolva hogy a végzés után hol is helyezkedjenek el külföldön. Ezen nem lehet csodálkozni, mert az alacsony fizetések miatt nem csak ők, de az orvosok is kinti munka után néznek – tette hozzá a főigazgató, megjegyezve azt is, van olyan orvos ismerőse, aki hétköznap közalkalmazottként idehaza menti az életeket, majd a hétvégén Angliában dolgozik a bére többszöröséért.