• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Az egészségügy zászlóshajója lesz a budai centrum

Lapszemle 2018.05.07 Forrás: magyarhirlap.hu Szerző:
Az egészségügy zászlóshajója lesz a budai centrum

Egy új kórház építésénél csak az orvosszakmai, ellátásszervezési és orvostechnológiai előkészületek két-három évig is eltartanak.

Az újkori Magyarország történetének legnagyobb egészségügyi beruházása a Dél-budai Centrum, amely 1,2 millió ember ellátásáért felel majd. A beruházás irányításával Bedros J. Róbertet bízták meg, aki meghúzta „a projekt képzeletbeli startpisztolyának ravaszát”. A miniszterelnöki megbízott a Magyar Hírlapnak adott interjúban közölte, néhány héten belül elindulhat a tervpályázat, és ha minden a tervek szerint alakul, öt év múlva megnyithatja kapuját a „szuperkórház”.

Az eddigi tervek szerint a Dobogóra épülő centrumkórház tervezési folyamata ez év végén zárul le, de sok helyen beszélt már arról, hogy nemsokára kiírhatják az intézmény tervpályázatát. Hol tart a folyamat?

– Nem túlzás azt mondani, hogy olyan volumenű egészségügyi beruházás, mint a Dél-budai Centrum, az elmúlt száz évben nemcsak Budapesten, de az egész országban sem volt. Egy teljesen új, ezerkétszáz ágyas centrumkórház épül Dél-Budán, amely a nap 24 órájában, a hét hét napján minden sürgős esetet képes lesz az intézményen belül ellátni. A Dél-budai Centrum megépítése az Egészséges Budapest program része, a főváros történetének legnagyobb kórházfejlesztési programjában is a legnagyobb beruházás. Egy ekkora projektnél öt hónap igazán nem nagy idő, hiszen külföldi példák alapján tudjuk, hogy egy új kórház építésénél csak az orvosszakmai, ellátásszervezési és orvostechnológiai előkészületek két-három évig is eltartanak. Az elmúlt öt hónapban a szakmai csapatommal megterveztük a Dél-budai Centrum orvosszakmai profilját. Ez az előkészítő munka tette lehetővé, hogy május közepén kiírhassuk az épülő intézmény tervpályázatát. A tervpályázatok leadási határideje a jelenlegi tervek szerint augusztus végére tehető. A tervpályázat bírálóbizottságának október végéig ki kell választania azt a három pályaművet, amely díjazásra kerül. Ezek mindegyike tartalmaz majd olyan megvalósításra alkalmas ötleteket, amelyeket felhasználunk a Dél-budai Centrum építésénél. Ezt követően a szakmai grémium egy közbeszerzési eljárás keretében a három pályázó közül kiválasztja azt a tervezőt, aki megtervezheti a Dobogón épülő kórházat. A tervező a szakmai csapattal szorosan együttműködve véglegesíti majd a terveket.

A tervezési munkálatokba orvosokat is bevonnak?

– Az orvosszakmai profil kialakításában természetesen részt vettek orvosok is. Ahogy a munka előrehaladtával más szakemberek is bekapcsolódnak majd a munkafolyamatokba. Bizonyos értelemben kompromisszumok nélküli kórházban gondolkodni nemcsak lehet, kell is. A tervezésnél kizárólag a betegek érdekeit szabad szem előtt tartanunk, azt, hogy a leghatékonyabban és a legkorszerűbb körülmények között gyógyulhassanak. Minden építészeti és technológiai megoldás kiválasztásánál a betegbiztonság az elsődleges szempont. Az épület üzemeltetését például szuperbiztonságos informatikai rendszerek felügyelik majd. De a biztonságot szolgálja a hagyományos és az infokommunikációs akadálymentesítés, a speciális betegazonosító és betegtájékoztató rendszer, a gyors diagnosztikai eszközök széles tárháza, a legmodernebb műszerezettség, vagy a tervezett robotsebészeti műtő is. Mindemellett a lehető legkellemesebbé fogjuk tenni a gyógyulási és a munkakörnyezetet, elképzeléseink szerint napfényes, tágas betegszobákban gyógyulhatnak majd a betegek, és az orvosi, valamint a nővéri pihenőket is a kor színvonalának megfelelően alakítjuk ki. A szuperkórház megnevezés erre utal. Ez ugyanolyan közkórház lesz, mint bármelyik másik centrum, azonban a betegek a legmagasabb színvonalú, csúcstechnológiás, „szuper” körülmények között és eszközökkel gyógyulhatnak ebben a sürgősségi centrumban. További részletek a teljes cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink