• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az emberi testet nem lehet átverni

Lapszemle Forrás: beol.hu

A 15 és 25 év közöttiek szerint a bőséges reggeli, a meleg ebéd, a sok zöldség és gyümölcs hozzátartozik a mindennapi étkezéshez.

A 15 és 25 év közötti korosztály 82 %-a szerint kiadósnak és tartalmasnak kell lennie a reggelinek, de csak negyede kezdi ennek megfelelően a napot. Még egységesebben nyilatkoztak a megkérdezettek a meleg ebéddel kapcsolatban: 92 százalékuk szerint erre mindenkinek nagy szüksége van, de a fiatalok alig fele eszik délben napi rendszerességgel főtt ételt – írja a beol.hu portálja.

Egyöntetűnek mondható az a vélemény is – 94 % –, hogy gyümölcs és zöldség fogyasztása nélkül nem múlhat el egyetlen nap sem, miközben csak minden ötödik válaszadó eszik naponta friss és vitamindús ételt – derült ki az Ipsos felmérésből.

Magas a válogatós gyerekek száma. Egyesek a levesbe is csak belemerítik a kanalat, de van, aki a másodikba is csak belekapirgál, a hús is visszakerül a konyhás nénikhez – nyilatkozta a lapnak egy általános iskola alsó tagozatában taníó pedagógus.

Általánosságban azonban nem maradnak éhesek a gyerekek ebéd után. A tízórai és az uzsonna is rendszerint elfogy. A tapasztalat szerint a gyümölcsöt és zöldséget szeretik a gyerekek – az alma a kedvenc –, igaz, esetenként egy harapás után a szemetesben landolnak.

A fiatalok nem rendelkeznek megfelelő tudással a szervezetükről, azt hiszik, hogy mindent kibír – húzta alá dr. Varga Márta gasztroenterológus, belgyógyász főorvos, aki szerint több felvilágosító előadásra lenne szükség a közoktatási intézményekben. Több kór is kialakulhat azoknál, akik fiatal koruktól kezdve rendszertelenül étkeznek: így például emésztőszervi panaszok fordulhatnak elő, reflux betegség, irritábilis bél szindróma, tápanyaghiányos állapotok – vashiány, nyomelemek hiánya – léphetnek fel – tette hozzá a szakember. Ha emésztőszervi panasz, fokozott fáradékonyság mutatkozik meg, illetve csökken a teljesítőképesség, érdemes orvoshoz fordulni – emelte ki dr. Varga Márta, aki arra a kérdésre, hogy akik időhiány miatt nem tudnak rendesen reggelizni, ebédeli és vacsorázni, hogyan „verhetik át" a szervezetüket, így válaszolt: Nem lehet átverni. Napi többszöri, kis volumenű étkezés a legnagyobb rohanásba is belefér. A reggeli kávé után egy joghurtot vagy egy szelet sajtot meg lehet enni. Fegyelmezettebben kellene foglalkozni az étkezéssel, a napi folyadékbevitellel, ami nőknél napi két, férfiaknál napi két és fél liter vizet jelent.

Legolvasottabb cikkeink