• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az enyészeté lett a tüdőbeteg-gondozó intézet

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap

Több olyan használaton kívüli épület is van Gyöngyösön, amelyet korábban a kórház használt, most állami tulajdonban van.

A Grüssner-villa, vagy ahogy a városban mindenki ismeri, a volt tüdőbeteg-gondozó intézete évek óta kihasználatlanul áll és lassan tönkremegy. Az udvarát benőtte a fű, az épületről potyog a vakolat, szemetes a környezete. Az épületet évek óta senki, semmire nem használja - olvasható a Heves Megyei Hírlapban.

A földszintes villa bejáratához reprezentatív lépcső vezet, két rokokó vázával díszített törpepillérrel és kovácsoltvas ráccsal. Az ablakok fölött domborművek találhatóak szüreti jelenetekkel. A hátsó homlokzat északi felén gazdag tagolású oromzat látható. Ebből azonban most nem sok minden látszik. Az ingatlan kovácsoltvas kerítésén túl leginkább a méteres gaz és a bedobált szemét, ami szemet szúr.

Sokaknak nem tetszik, hogy a kihasználatlanul álló épület állapota egyre csak romlik. Egy internetes közösségi oldalon többen és többször is szóvá tették, hogy a lakatlan épület és annak környezete is rendkívül elhanyagolt, gyakran látni kóbor macskákat, akiket valaki etet is.

A villa egyébként 1920-ban, Grüssner M. Salamon fakéreg- és bornagykereskedő számára épült. A földszintes épület az 1950-es évektől hosszú évtizedekig a tüdőbeteg-gondozó intézetnek adott otthont. Éppen hét éve, 2010 nyarán, a tüdőgondozó a Bugát Pál Kórház épületébe költözött. Azóta a kórháznak nincs köze az épülethez, nem tulajdonosa és nem fenntartója – tudatta lapunkkal Wiesz Péter, a kórház igazgatója.

Az épület akkor a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez került, melynek jogutódja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ lett. Megkeresésünkre a központ tudatta: az ingatlan 2012. május elseje óta a magyar állam tulajdona, s a tulajdonosi jogokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) gyakorolja.

Tehát, immár több mint öt éve az épület gondozását, közegészségügyi tisztaságának megoldását nekik kell – kellene – ellátniuk. Megkérdeztük azt is, voltak-e felújítások, milyen terveik vannak az épülettel. – 2014-ben a távfelügyeleti rendszert építették ki, megjavították a nyílászárókat is. Az ÁEEK-nek az egészségügyi feladatellátással összefüggő tervei nincsenek – írták válaszukban.

Megtudtuk: az épületet korábban Gyöngyös szerette volna visszakapni az államtól. – Gondolkodunk a hasznosításán: galéria, ifjúsági központ, nyugdíjasház és egészségügyi központ is felmerült a lehetséges funkciók között – közölte Hiesz György polgármester.

A helyi önkormányzat természetesen a konkrét, ellátni kívánt közfeladat megjelölésével igényt nyújthat be az ingatlan tulajdonjoga vagy vagyonkezelői joga iránt – tudatta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ válaszlevelében.

– Amikor az új tűzoltólaktanya építéséhez a város közel egyhektáros területet adott át az államnak, a lehetséges csereingatlanok sorában volt az egykori tüdőgondozó is, de akkor azt a választ kaptuk, hogy a kórház igényt tart az épületre, ezért a csere nem lehetséges – jegyezte meg a városvezető. Hozzátette: több olyan épület is van Gyöngyösön, amelyet korábban a kórház használt, most állami tulajdonban vannak, ám nem használja azokat senki, állaguk romlik. Példaként említette még a volt mezőgazdasági szakközépiskola ugyancsak állami tulajdonban lévő épületét, amelyet szintén nem kaphatott meg a város.

Legolvasottabb cikkeink