• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az online elérhető egészségügyi tartalmakról

Lapszemle Forrás: betegfókusz.blog.hu

Ma már az emberek csaknem kétharmada először az online térben tájékozódik, ha egészségügyi problémája van.

Az interneten gyakorlatilag bármilyen információhoz hozzájuthatunk, csak tudnunk kell, milyen forrásból tájékozódjunk. De vajon tudjuk ezt? Tudjuk szűrni, hogy melyek a hiteles tartalmak és melyek azok, amelyek valamilyen mögöttes szándékkal születtek egészség, egészségügy, egészségtudatosság témában, vagy esetleg egyszerűen csak szakmaiatlanságuk miatt vezetnek minket félre? - tette fel a kérdést Ficzere Andrea a Betegfókusz blogon.

Idén februárban már volt szó erről a témáról nevezetesen, hogy szükség lenne egy olyan rendszer kialakítására, amely objektív módon képes jelezni az adott egészséggel kapcsolatos információforrás hitelességét az olvasók felé. Úgy gondolom, hogy az egészségügyben dolgozók közös érdeke, felelőssége és feladata, hogy megvédjük a betegeket a féligazságokat, vagy valótlanságokat tartalmazó félrevezető információktól. Olyan hivatalos tanúsítványra, vagy igazolásra van szükségünk, amely segít tájékozódni ebben a hatalmas adathalmazban, s kiszűri a kártékony oldalakat, ugyanakkor egyértelműen jelzi a hiteles, szakmailag megalapozott információt tartalmazó, megfelelő referenciával bíró felületeket.

És miért van erre szükség? Mert egy, a lakosság internetes egészségügyi információszerzéséről szóló kutatás szerint ma már az emberek csaknem kétharmada először az online térben tájékozódik, ha egészségügyi problémája van. A fiatalabb, az iskolázottabb populáció, illetve, a közösségi médiát rendszeresen használók lényegesen nagyobb arányban keresgélnek az online térben egészségügyi témában – derül ki egy 2016-os tanulmányból.

Azt is megfigyelték, hogy a krónikus betegségben szenvedő nők gyakrabban használják az internetet információ-szerzésre, mint egészséges társaik, melynek hátterében persze különböző pszichés tényezők is állnak. Egy krónikus betegségben szenvedőnek ugyanis kiemelten fontos, hogy mihamarabb megtalálja a választ az őt feszítő, egészségével kapcsolatos kérdésre, amelyre első pillantásra jó megoldásnak tűnhet az internet. A betegséggel kapcsolatos szorongásai pedig olyan (ál)magyarázatokat, vagy megoldásokat is elhitetnek vele, melyek szakmailag ugyan nem megalapozottak, viszont biztos és esetenként gyors gyógyulást ígérnek. A weboldalak hitelesítése mellett legalább ilyen fontos a kezelőorvos hozzáállása - a teljes bejegyzésben erről is olvashat

Legolvasottabb cikkeink