• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az OPNI bezárásától az utcán élő pszichiátriai betegekig

Lapszemle 2020.12.14 Forrás: magyarnemzet.hu
Az OPNI bezárásától az utcán élő pszichiátriai betegekig

Az OPNI bezárása és a nagyszámú, pszichiátriai sérült hajléktalanok megjelenése között nincs közvetlen összefüggés.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásának hatása állandó viták tárgya. Az átlagember azt tapasztalja, hogy egyre gyakrabban találkozik az utcán zavart tudatállapotú emberekkel, ám korántsem biztos, hogy ennek a jelenségnek az orvoslása egyetlen intézmény dolga. Erről a jelenségről és a hazai pszichiátriai ellátás jelenlegi állapotáról az utódintézmény (Nyírő–OPAI) főigazgatóját, Kéri Szabolcsot kérdezte a magyarnemzet.hu.

– Az OPNI 2007-es bezárását követően több mint öt évet kellett várni az új országos intézet, a Nyírő–OPAI megnyitására, amellyel a döntéshozók a Gyurcsány-kormány óriási szakmai hibáját korrigálták. 2013–2020 között az új intézet fokozatosan építkezve töltötte be az OPNI bezárása után keletkezett űrt, alkalmazkodva a megváltozott igényekhez és új kihívásokhoz - írta válaszában a megbízott főigazgató.

Megfelelő fekvő- és járóbeteg-kapacitással és ágyszámmal indult el az egyre összetettebb szolgáltatások rendszere: a klasszikus pszichoszomatikus kórképek és hangulatzavarok kezelésén túl az országban hiánypótló szenvedélybeteg-ellátás (alkohol- és drogproblémák, viselkedési függőségek), az egyre nagyobb igényt kielégítő pszichoterápiás kezelések és az egységes pszichiátriai, neurológiai és belgyógyászati szempontú gyógyítás. Az intézet első hét éve alatt egy új szakorvos-generáció nőtt fel és maradt hazánkban, amelynek a jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez a rendszer most egészül ki a különösen veszélyeztetett, agresszív magatartású betegek fogadására alkalmas, magas biztonságú osztálynak helyet adó infrastruktúra kiépítésével. 2022 elejére várhatóan ez az országosan egyedülálló ellátási forma is el tud indulni.

A főváros utcáin nagy számmal előforduló, hajléktalan pszichiátriai esetek és az OPNI bezárása közötti összefüggésről a professzor így nyilatkozott:

– A hajléktalan személyek különösen sérülékenyek a mentális zavarok tekintetében, így kiemelt figyelemre és segítségre van szükségük. Az OPNI bezárása és a jelenlegi helyzet között azonban nincs közvetlen összefüggés. A szociális ellátórendszerrel és társintézeteinkkel közösen elengedhetetlenül fontos lenne a hajléktalan honfitársaink pszichiátriai ellátásának megnyugtató, szakmailag megfelelő és emberséges megoldása, amellyel kapcsolatban a Nyírő–OPAI és az Egészségügyi Szakmai Kollégium Pszichiátriai Tagozata konkrét javaslatokkal és tervvel rendelkezik -mondta a lapnak.

Legolvasottabb cikkeink