• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az orvostechnika nem úri huncutság

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Szükség lenne a botrányosan alulfinanszírozott sebészeti szakma rendbetételére.

Az orvostechnológia fejlődésével nő a lakosság élettartama, de a drága eszközöket - a megfelelő kihasználás és a kellő szakembergárda jelenléte miatt - központi intézményekben célszerű elhelyezni - jelentette ki a Világgazdaság múlt heti egészségügyi konferenciáján Fülesdi Béla, a szakmai kollégium elnöke. Utalt a betegellátási struktúra várható átalakítására, egyre inkább az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás irányába tolódik el.

Ezzel együtt várhatóan nő a betegek és a specializált szakemberek mobilitása a specializált centrumok irányába. Mindezek hatására csökkennek a gyógyítás költségei, hiszen kevesebb lesz a szövődmény, valamint a kórházban töltött idő. Az informatika fejlődése pedig lehetővé teszi a távkonzultációt és távleletezést, amelyet például a stroke-nál, a szövettani, radiológiai leletezésnél már alkalmazhatnak - tette hozzá a professzor.

A szívgyógyászatban alkalmazott diagnosztikai és terápiás eszközök eredménye, hogy az elmúlt évtizedben felére, 7500-ra csökkent a hazai szívinfarktus-halálozás - szolgált konkrét adattal Becker Dávid, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatóhelyettese. Felhívta a figyelmet: csak az evidenciákkal alátámasztott, megbízható gyártóktól beszerzett nagy értékű "high-tech" eljárásokat szabad alkalmazni úgy, hogy ki kell választani az azokra biztosan jól reagáló betegeket, és garantálni szükséges a beavatkozások finanszírozását.

Ez utóbbival kapcsolatban Oláh Attila, a Magyar Sebész Társaság elnöke kijelentette: nemcsak a korszerű eszközök tb-befogadása, de azok alkalmazása is nehézkes, mert a tb-től kapott díj nem fedezi azok költségeit. Szükség lenne a botrányosan alulfinanszírozott sebészeti szakma rendbetételére.

A Magyar Egészség-gazdaságtani Tudományos Társaság korábbi elnöke azt reméli, hogy a jövőre tervezett járulékemelés némileg javít a biztosító forráshiányán. Boncz Imre leszögezte: ma már a klinikai vizsgálatokra épülő egészség-gazdaságtani elemzések egzakt módon mérik az egyes orvosi technológiák és eszközök ráfordításait és azok hozadékát. Úgy tartja: kulcskérdés a háttéripar kutatás-fejlesztési befektetéseinek elismerése. Ennek érdekében harmonizálni szükséges az orvosi eszközök forgalomba helyezésének a kritériumait, és felül kell vizsgálni a tb-befogadási eljárásrendeket. Ez nemcsak az EU-előírások miatt, de azért is fontos, mert az innováció tényleges népegészségügyi szükségletet elégít ki, meghosszabbítja az aktívan eltölthető életkort, költséghatékony megoldásokhoz vezet, hozzájárul a gazdaság versenyképességéhez, s ami legalább ilyen fontos: javítja a betegbiztonságot - tette hozzá Mogyorósi András, az egészségügyért felelős államtitkárság főosztályvezetője.