• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kultúrák, nyelvek között ingázó orvosok

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Mintegy 240 ezer praktizáló orvosból 150 ezer csak a „hazai" Nagy-Britanniában.

A BBC minapi tudósítása szerint a Nagy-Britanniában névjegyzékbe vett doktorok immár több mint egyharmada külföldön szerezte meg a végzettségét, a mintegy 240 ezer praktizáló orvosból 150 ezer csak a „hazai". A brit sajtó mostanában is rendszeresen ír a munkájukkal kapcsolatban felmerült kétségekről. Ezek egy része a külföldiek hiányos nyelvtudásához kapcsolódik.

- Elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi rendszer megengedi: megfelelő angoltudás nélkül is praktizálhassanak orvosok az Egyesült Királyságban – mondta az Általános Orvosi Tanács (GMC) elnevezésű szakmai szervezet szóvivője, elismerve ugyanakkor: a jövevények „alapvetően hozzájárulnak egészségügyi rendszerünkhöz".

Az egyik idézett példa szerint egy pszichiáter félreértette betege szavait, és összekeverte a páciens rossz emlékeit felidéző visszatérő gondolatokat a hallucinációval. Vannak más problémák is.

A hétfői The Daily Telegraph arról írt, az NHS, a brit egészségügyi ellátórendszer európai irodája azért lobbizik: módosítsák úgy az uniós jogszabályt, hogy ne vállalhasson munkát például olyan nővér, aki húsz éve nem is járt betegek közelében.

Kiütköznek a külföldi orvosok „kulturális különbségei" is. A doktorok maguk is elismerték: szokatlan volt számukra, hogy a fehér köpenyesek a szigetországban nem teljhatalmú urak, ahogyan otthon azt megszokhatták. A gyógyítási folyamatot pedig bizony részletesen el kell magyarázniuk, hogy a páciens maga hozhassa meg döntését a saját egészségéről. Továbbá a titoktartást, a betegadatok bizalmasságát a briteknél igen komolyan veszik.

Amerikában tavaly a Health Affairs folyóirat hasábjain megjelent tanulmány igazolta: a külföldön végzett orvosok - akik a legnagyobb számban Indiában vagy Pakisztánban kezdtek el praktizálni - igenis felveszik a versenyt a helybéliekkel. Ez alól érdekes módon azok a „külföldiek" a kivételek (a nem Amerikában végzettek egyötöde), akik valójában amerikaiak, csak másutt folytatták orvosi tanulmányaikat.

A The New York Times azt írta: az Egyesült Államokban praktizáló orvosok negyede külföldön végzett. Az amerikai bevándorlás-politika is segíti a külföldieket, akiknek sokszor az orvosi hiányszakmákban a legkönnyebb elhelyezkedniük, így a belgyógyászatban vagy a háziorvosok körében, különösen a gyéren lakott vidéki területeken. A tősgyökeres amerikai medikusok ugyanis inkább a jobban jövedelmező területeket választják, mint például a kardiológiát. Nagy a konkurenciaharc eközben a rezidenseknél: nincs elég ilyen státusz, és az amerikaiak kiszorítják a külföldieket - írta a Times.