• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem járvány, csak légúti fertőzések sorozata

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló

Beteg felnőtt és gyerek egyaránt van a későnyári vírusözönben.

Egyre többen mennek a napokban orvoshoz, vagy próbálják kúrálni magukat otthon. Beteg felnőtt és gyerek egyaránt van a későnyári vírusözönben. Még csak nem is influenzaszerű megbetegedésekről van szó, hiszen nem jár lázzal, sőt még hőemelkedéssel sem, de azért megviseli az embereket a napjainkban szaporodó, erős fejfájással, köhögőrohamokkal, izzadással, néha hasmenéssel is járó vírusfertőzés.

Dr. Princz János, a Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke maga is találkozott a rendelőjében ezekkel a panaszokkal érkező betegekkel, akik között szerencsére egyik sem volt súlyos állapotban, miközben közérzetük és kinézetük siralmasnak tűnt A nyári vírusok okozta felső légúti megbetegedésekről van szó, s a szaporodásuk oka napjaink ugyancsak kedvező időjárása.

A doktor szerint a gyógyítás menete mindaz, amit sokvírusos esetekben megszoktunk: köhögéscsillapító, esetleg aszpirin. Antibiotikumra csak akkor van szükség, ha öt-hét napon át nem múlik, nem enyhül, lázas állapot lép fel, mert ebben az esetben szövődményekre kell gyanakodni. Ezért aztán a legjobb „gyógymód" felkeresni a családorvost, és elmondani a panaszokat.

Dr. Kassay Veronika, a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője szerint találgatni sem érdemes, hogy milyen vírusokról van szó esetünkben, hiszen több is akad belőlük. Az esetek halmozódása tettenérhető, de szó sincs influenzáról és járványról - hiszen lázmentes a folyamat -, csak arról a vírus-özönről, ami nyaranta hol erősebben, hol gyengébben támad. Ellenszere a fokozott higiéniai előírások betartása, a megelőzést segítheti a gyakoribb kézmosás, tisztálkodás, amiről sokan és sokszor elfelejtkeznek.

Mivel vírusokról van szó, cseppfertőzéssel, tüsszentéssel és köhögéssel terjednek, szűk helyiségekben, buszon és tömegben nagyon könnyedén. Ezért akad több beteg óvodás és kisiskolás. Mindenesetre, aki megbetegszik, annak ajánlatos néhány napig otthon maradnia, pihennie.