• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új, korszerű készítmények adhatnak reményt az SM betegeknek

Lapszemle 2024.05.17 Forrás: hazipatika.com
Új, korszerű készítmények adhatnak reményt az SM betegeknek

Az elkészült terápiás irányelv, mely megalapozta az új orvosi protokollt, sok tapasztalt neurológus munkájának és együttműködésének köszönhető.

Hazánkban a sclerosis multiplex diagnózisával élők száma évről évre emelkedik, és ennek következményei nem csak a betegek valamint hozzátartozóik számára okoznak nehézségeket. A Novartis „Egészségügyi Horizont” sorozatának részeként megrendezett, szakértők részvételével zajlott beszélgetésen a sclerosis multiplex diagnózisáról és gyógyítási lehetőségeiről esett szó, annak apropójaként, hogy 2024 januárjától a betegség diagnosztikai és kezelési finanszírozását is megújította a NEAK - írta a házipatika.com.

„Az új finanszírozási protokoll révén jelenleg minden rendelkezésre álló SM gyógyszer ingyenesen, illetve a 300 forintos jelképes dobozdíjjal elérhető a hazai betegek számára.” - erősítette meg Dr. Rózsa Csilla, Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, MANIT (Magyar Neuroimmunológiai Társaság) elnöke.

Az elkészült terápiás irányelv, mely megalapozta az új orvosi protokollt, sok tapasztalt neurológus munkájának és együttműködésének köszönhető – mondta el Dr. Csépány Tünde, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinika egyetemi docense. Célként azt határoztuk meg, hogy a legmagasabb szintű bizonyítékokkal alátámasztott klinikai döntési ajánlásokat fogalmazzunk meg, főképp azt szem előtt tartva, hogy segítsük a szakorvos kollégák, továbbá az egészségügyi ellátásban résztvevők döntését. Ezeken kívül, szándékaink között szerepelt, hogy a betegek ellátása egységes legyen Magyarországon, és mindez megfeleljen a nemzetközi standardoknak. A korai felismerés alátámasztására olyan diagnosztikai lépcsőfokokat határoztunk meg a diagnózis minél precízebb alátámasztására, melyekkel segíthetjük a szakmai munkát.

A protokollban megfogalmazott állásfoglalásunk szerint, mi már az első tünet felbukkanásánál, a klinikailag izolált szindrómánál, javasoljuk a minél korábbi injekciós terápiát, ennek hosszú távú kedvező hatásai és biztonságossága miatt. - szögezi le Dr. Csépány Tünde. Javaslatot teszünk, hogy milyen feltételek mellett teremthető meg a panaszmentesség megőrzése, valamint a progresszív forma kialakulásának késleltetése. Ezenkívül arra is, hogy hogyan lehet tovább stabilizálni a beteg állapotát, vagy milyen segítségeket kell igénybe venni ahhoz, hogy a maximális jólét biztosítható legyen elérhető feltételekkel. Így a különböző segédeszközök, amelyek az otthoni ellátást támogatják, a szociális munkások révén a családsegítés is sarkalatos pontja ezeknek az ajánlásoknak. Ezek kiegészítő és ösztönző hatása kétségtelenül fontos része az orvosi munkánknak. Továbbiak a cikkben