• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Baranyában bojkottálják a számlaadást a háziorvosok

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló Online

Az intézkedés országos felháborodást keltett, Baranyában a háziorvosok egy részének bojkottját váltotta ki.

Tavaly nyár óta a kórházakban és klinikákon tételes számlát kapnak a betegek arról, hogy mennyibe került az államnak a gyógyításuk. Január 1-jétől már minden szakrendelőben, háziorvosnál kötelező a tételes számlák kiállítása. Az intézkedés azonban országos felháborodást keltett, Baranyában pedig a háziorvosok egy részének bojkottját váltotta ki - írja a Dunántúli Napló Online.


Dr. Princz János, a Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke szerint a felháborodás érthető, hiszen időigényes és költséges feladatról van szó. A számlákat két példányban kellene elkészíteniük, ebből egyet a betegnek kell adni, egyet pedig meg kell őrizni. De minek és kinek? Szerinte a beteget a társadalombiztosítási kiadásokról nem az orvosoknak kellene felvilágosítaniuk, ez a propagandamunka mások feladata. Ezért aztán a kollégáinak nagy része nem is törődik vele, és fütyül a január 1-jei dátumra. Főleg, mivel az a hír járja, hogy rövidesen ezt a feladatot eltörlik.


Dr. Ruzsa Csaba, a Baranya Megyei Kórház főigazgatója szerint is fölösleges teher az információs célzatú számlaadási kötelesség. Úgy véli, ezt bizonyította már az a félév, amióta a kórházi betegeknek ilyen kimutatásokat adnak. Nem készítettek ugyan közvélemény-kutatást, de úgy gondolják, hogy a beteget nem az OEP-számla, hanem az ellátás szakmai minősége, a gyógyulás érdekli inkább, és legfeljebb az, hogy miként bántak vele.

Az egészségbiztosítótól egyelőre türelmet kértek
„A háziorvosoknak is adniuk kell úgynevezett elszámolási nyilatkozatot január 1-jétől, azonban ezt a rendelkezést módosítani kívánjuk" – válaszolta tegnap feltett kérdésre írásban László Dávid, az Egészségügyi Minisztérium sajtóreferense. A szóvivő szerint a minisztérium kifejezetten a háziorvosok kérésére, törvénymódosítással kívánja rendezni a kérdést. Jelesül, amint a parlamenti ciklusban ismét sorra kerül a kötelező egészségbiztosítási pénztárakról szóló jogszabály tárgyalása – amit a köztársasági elnök visszaküldött az országgyűlésnek – a háziorvosok számlaadási kötelezettségéről szóló passzusokat újratárgyalják. László Dávid azonban leszögezte, hogy a törvényjavaslat újbóli elfogadásáig – kicsit több mint egy hónapig – még egyértelműen a régi jogszabályok érvényesek.

Másrészt azt is megfogalmazta, hogy „a probléma megfelelő kezelése érdekében a minisztérium arra kérte az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, hogy ellenőrzési kapacitását a jogviszony-ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokra összpontosítsa, és az elszámolási nyilatkozatok ügyében humánusan és türelemmel járjon el."

Legolvasottabb cikkeink