• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Beteg, de sokaknál egészségesebben él

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Mindenkinek úgy kellene élnie saját egészsége érdekében, mint a cukorbetegeknek, csak nekik kötelező.

Varga Lászlóné 52 éve tartja be a diétára vonatkozó előírásokat, így a diabéteszeseknek és a nem betegeknek is hasznosak tapasztalatai. Az asszony nemrégiben Joslin díjat vett át. Ezt az elismerést azok kaphatják meg egészségük érdekében tett erőfeszítéseikért, akik több évtizede inzulinnal kezelik cukorbetegségüket – írja a kisalfold.hu portálja.

A győri asszonynál 52 éve fedezték fel ezt a kórt. Akkor kezdte a közgazdasági technikumban a második évfolyamot, de nagyon legyengült és egy tanórát se bírt ki anélkül, hogy ne igyon vizet. Hamarosan be se tudott menni az iskolába, csak otthon feküdt. A háziorvos vitaminhiányra gyanakodott, de aztán egy szakorvos acetonos illatú leheletéből rájött a bajára, az ugyanis az egyik jellegzetes tünet.

A diagnózisnak olyan hatása volt, mintha családunkat mély kútba lökték volna. Nem tudtunk semmit a cukorbetegségről és én tizenhét évesen nehezen dolgoztam fel, hogy úgy bántak velem, mint a hímes tojással – idézte fel Varga Lászlóné diákéveit, amelyek után bérelszámolással foglalkozott. Akkoriban a diabéteszes tornaórára se járhatott, osztálykirándulásokra se mehetett el. A tűket, amivel az inzulint beadta, még főzni kellett. Azóta persze sok újdonság, számos eszköz teszi kényelemsebbé a betegek mindennapjait.

Azt kellett megkérdeznem magamtól, akarok-e egészségesen élni? Ha igen, be kell tartanom a szigorú napirendet, egészségesen kell étkeznem, rendszeresen mozognom kell. Mindenkinek így kellene élnie saját érdekében, nekem kötelező. Ezzel biztattam magam – mondta Marika, aki hozzátette azt is: az a nehéz a cukorbeteg életében, hogy egy kényes egyensúlyt kell fenntartania, a vércukorszint ugyanis se alacsony, se magas nem lehet. S gyakran ellenőrizni kell. Emiatt sok betegnek naponta nyolcszor kell magába tűt szúrnia egész életében. Ez lelki terhet is jelent.

Varga Lászlóné tapasztalatai szerint sokan idegenkednek a cukorbetegektől, úgy bánnak velük, mintha AIDS-esek lennének. Azt se tudják például, hogy az 1-es típusú diabétesz nem megelőzhető, s ha zavarodottan viselkedik a cukorbeteg és acetonszagú a lehelete, akkor hasonló, mint egy részegé, és sürgős segítségre szorul. Csak az tudja átérezni igazán, milyen cukorbetegnek lenni, aki maga is az!