• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Betegségeink megelőzését segíti az egészségügyi adatvagyon

Lapszemle 2019.10.19 Forrás: Mandiner
Betegségeink megelőzését segíti az egészségügyi adatvagyon

A nagy mennyiségű keletkező adat előnye, hogy segítségükkel képesek vagyunk előre jelezni a betegségek kialakulásának esélyét, változtatni rossz szokásainkon.

A nagy mennyiségű keletkező adat előnye, hogy segítségükkel képesek vagyunk előre jelezni a betegségek kialakulásának esélyét, még azelőtt észlelni akár a rák kialakulását, hogy azt az orvosok kimutatnák, vagy még éppen időben változtatni rossz szokásainkon a technológia segítségével – jelentette ki György László államtitkár kedden, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) budapesti konferenciáján, írja a mandiner.hu.

György László szerint mára számos eszköz vesz minket körül, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez. „Szinte mindannyiunk zsebében lapul egy okostelefon, ami méri, hogy elegendő lépést tettünk-e meg a nap során, elég vizet és kalóriát vittünk-e be a jó közérzethez. Már a nagyközönség számára is elérhetőek azok az okosórák, amelyek a távolból mérik idősödő szüleink pulzusát és jeleznek, ha baj van. Applikációkon keresztül pedig még azt is látjuk, hogy gyermekünk eleget aludt-e éjszaka, és gondoskodhatunk róla, hogy a telefon akkor ébressze őket, amikor az élettanilag a leginkább előnyös számukra”. Hozzátette, hogy a nagy mennyiségű keletkező adat előnye, hogy segítségükkel képesek vagyunk előre jelezni a betegségek kialakulásának esélyét, még azelőtt észlelni akár a rák kialakulását, hogy azt az orvosok kimutatnák, vagy még éppen időben változtatni rossz szokásainkon a technológia segítségével.

Magyarországon emellett a világon egyedülálló módon, a teljes lakosságra rendelkezésre állnak azok az egészségügyi adatok, amelyek segítségével mindez jól előre jelezhető és kedvező irányba mozdítható. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium feladata, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér fejlesztésével mindezt a lakosság javára fordítsa az életminőség javítása és az egészségmegőrzés érdekében.

A Weborvos tudósítása a MAGYOSZ konferenciájáról.

Legolvasottabb cikkeink