• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Betegségeink megelőzését segíti az egészségügyi adatvagyon

Lapszemle 2019.10.19 Forrás: Mandiner
Betegségeink megelőzését segíti az egészségügyi adatvagyon

A nagy mennyiségű keletkező adat előnye, hogy segítségükkel képesek vagyunk előre jelezni a betegségek kialakulásának esélyét, változtatni rossz szokásainkon.

A nagy mennyiségű keletkező adat előnye, hogy segítségükkel képesek vagyunk előre jelezni a betegségek kialakulásának esélyét, még azelőtt észlelni akár a rák kialakulását, hogy azt az orvosok kimutatnák, vagy még éppen időben változtatni rossz szokásainkon a technológia segítségével – jelentette ki György László államtitkár kedden, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) budapesti konferenciáján, írja a mandiner.hu.

György László szerint mára számos eszköz vesz minket körül, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez. „Szinte mindannyiunk zsebében lapul egy okostelefon, ami méri, hogy elegendő lépést tettünk-e meg a nap során, elég vizet és kalóriát vittünk-e be a jó közérzethez. Már a nagyközönség számára is elérhetőek azok az okosórák, amelyek a távolból mérik idősödő szüleink pulzusát és jeleznek, ha baj van. Applikációkon keresztül pedig még azt is látjuk, hogy gyermekünk eleget aludt-e éjszaka, és gondoskodhatunk róla, hogy a telefon akkor ébressze őket, amikor az élettanilag a leginkább előnyös számukra”. Hozzátette, hogy a nagy mennyiségű keletkező adat előnye, hogy segítségükkel képesek vagyunk előre jelezni a betegségek kialakulásának esélyét, még azelőtt észlelni akár a rák kialakulását, hogy azt az orvosok kimutatnák, vagy még éppen időben változtatni rossz szokásainkon a technológia segítségével.

Magyarországon emellett a világon egyedülálló módon, a teljes lakosságra rendelkezésre állnak azok az egészségügyi adatok, amelyek segítségével mindez jól előre jelezhető és kedvező irányba mozdítható. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium feladata, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér fejlesztésével mindezt a lakosság javára fordítsa az életminőség javítása és az egészségmegőrzés érdekében.

A Weborvos tudósítása a MAGYOSZ konferenciájáról.

Legolvasottabb cikkeink